Guterres žali što prekid vatre nije ostvaren u svijetu

Prekid vatre na svjetskom nivou stvorio bi uvjete za bolji odgovor na pandemiju, kaže Guterres (EPA)

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres izrazio je žaljenje što njegov poziv od 23. marta na obustavu vatre u svijetu u cilju bolje borbe protiv pandemije korona virusa nije doveo do konkretnih akcija, javlja AFP.

“Prekid vatre na svjetskom nivou stvorio bi uvjete za bolji odgovor na pandemiju i isporuku humanitarne pomoći najugroženijima i otvorio prostor za dijalog”, rekao je Guterres na videokonferenciji Vijeća sigurnosti o zaštiti civila u konfliktnim zonama.

Također je rekao da je “ohrabren izraženom podrškom”, ali i dodao da ta “podrška nije pretočena u konkretne akcije”.

Od kraja marta bilo je više izjava u smjeru obustave neprijateljstava, uključujući Filipine, Afganistan i Kamerun. Međutim, u drugim zemljama, poput Libije i Jemena, sukobi nisu popustili, prenosi Beta.

Poticanje sukoba

Guterres je dodao da pandemija u nekim slučajevima može potaći na sukobe jer je pažnja međunarodne zajednice usmjerena drugdje, te upozorio na “povećanje nasilja”.

Predsjednik Međunarodnog komiteta Crvenog križa Peter Maurer u razgovoru s novinarima upozorio je da je posljednjih godina uočeno da se koristi “novo, smrtonosnije oružje”, od Sahare do Bliskog istoka, od Afrike do Ukrajine, od Afganistana do Filipina.

U posljednjem izvještaju o zaštiti civila u oružanim sukobima generalni sekretar UN-a ocijenio je da je u 2019. ostvaren mali napredak.

Više od 20.000 civila ubijeno je ili ranjeno u sukobima u deset država: Afganistanu, Iraku, Jemenu, Južnom Sudanu, Libiji, Nigeriji, Siriji, Somaliji, Srednjoafričkoj Republici i Ukrajini.

Izvor: Agencije