Foreign Policy: Svijetli aspekti pandemije korona virusa

Zemlje koje predvode žene mnogo bolje su rješavale pitanje pandemije od onih koje vode muškarci (EPA)
Zemlje koje predvode žene mnogo bolje su rješavale pitanje pandemije od onih koje vode muškarci (EPA)

Uprkos velikim gubicima koje je korona virus prouzrokovao u svim aspektima života, tu su i neke dobre stvari koje će se pojaviti iz ove krize koja je poharala cijeli svijet, kaže Stephen M. Walt u svom članku u američkom magazinu Foreign Policy.

Profesor za međunarodne odnose na Univerzitetu Harvard komentira da ljudi ne trebaju nekoga ko će im reći da je život ovih dana vrlo tmuran, niti će im koristiti podsjećanje da će negativne posljedice pandemije trajati još dugo nakon što ovaj oblak prođe.

Međutim, kako Walt kaže, čak i realista može vidjeti tračak nade u današnjim tmurnim okolnostima i vjerovati da ono kroz šta prolazimo danas može imati i neke pozitivne posljedice u konačnici.

Upravo u tom optimističnom duhu pisac predstavlja ono što smatra svijetlim aspektima ove pandemije.

1. Klimatske promjene pomalo usporavaju

Stavljanje svjetske ekonomije u stanje kome dramatično je smanjilo upotrebu fosilnih goriva, smanjujući na taj način akumulaciju ugljičnog dioksida u atmosferi, zatim metana i drugih stakleničkih plinova i usporavajući stopu globalnog zagrijavanja. Nebo je sada vedrije, a brige o budućem zagrijavanju vjerojatno će se morati preispitati u malo optimističnijim smjerovima.

Otkriće da možemo obaviti mnogo korisnih poslova pomoću aplikacije Zoom i drugih platformi za videokonferencije vjerovatno će smanjiti službena putovanja u budućnosti, a tako smanjiti i kretanje komercijalnih aviona, čak i nakon što započne oporavak.

Manjak mesa kao posljedica zatvaranja klaonica može potaknuti neke ljude da u ishrani koriste manje mesa, što poboljšava javno zdravlje i smanjuje emisiju metana od sve te stoke.

2. Žene su bolje u politici

Do sada je gotovo svima jasno da su se zemlje koje predvode žene mnogo bolje rješavale pitanje pandemije od onih koje vode muškarci. To ne znači da neki muški čelnici nisu dobro obavili posao, ali je upečatljivo da su novozelandska premijerka Jacinda Ardern, njemačka kancelarka Angela Merkel, finska premijerka Sanna Marin i predsjednica Tajvana Tsai Ing-wen nadmašile ogromnu većinu svojih muških kolega.

Autor komentira da će, možda, COVID-19 naučiti ljude, posebno Amerikance, da bi veća uloge žena u našem javnom životu bila fer i pametna, kao što je mnogo drugih zemalja to već shvatilo.  

3. Efikasne javne institucije pokazale su se kao dobra stvar

Autor kaže kako nije ljubitelj dosadnih i neučinkovitih vladinih birokratija, ali da prepoznaje važnost poticaja i prednosti konkurentskih tržišta. Američka desnica je pet desetljeća vodila rat protiv gotovo svih javnih institucija, osim vojske. Naravno, rezultati te previše uspješne kampanje sada se i vide, kazao je.

4. Ostavite ljudima slobodu glasanja

Autor vjeruje da je suština prave demokratije skup institucija koje građanima omogućuju da biraju svoje vođe u slobodnom i poštenom procesu. Mnoge demokratije ne uspijevaju ispuniti ovaj standard čineći glasanje težim za neke ljude nego za druge ili namještanjem izbornih okruga ili izbornih procedura.

Autor na kraju teksta kaže kako bi volio da se ovi svijetli aspekti pojave onako kako se nada, usprkos očitim preprekama s kojima će se neki od njih morati suočiti. Kaže kako je sada trenutak da se nauče ispravne lekcije i izvuče sve što može iz ove teške situacije, jer to je najbolji način da se oda počast onima koji su već pretrpjeli gubitke i podnijeli žrtvu, te mnogima koji će to učiniti u narednim mjesecima.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO