ECB: Privreda eurozone i dalje na trusnom tlu

Problemi bi mogli nastati ako recesija bude dublja nego što se očekivalo, navodi Evropska centralna banka (EPA)
Problemi bi mogli nastati ako recesija bude dublja nego što se očekivalo, navodi Evropska centralna banka (EPA)

Ekonomija eurozone se i dalje suočava s velikim prijetnjama, iako su kreatori politika preduzeli mjere bez presedana za borbu protiv pandemije korona virusa, upozorava Evropska centralna banka (ECB).

Duboka recesija izložila je finansijski sistem novim rizicima i pogoršala postojeće prijetnje, navodi ECB u Izvještaju o finansijskoj stabilnosti 19-članog bloka.

Taj pritisak na banke, kako se dodaje, mogao bi sputati njihove kapacitete da podrže ekonomski oporavak, prenosi Tanjug, pozivajući se na Bloomberg.

Znatno veći dug, slabija profitabilnost banaka i krhkost tržišta i dalje će opterećivati regiju dok se zemlje budu polako vraćale u normalu, piše u dokumentu ECB-a.

Povećana je vjerovatnoća da će doći do korporativnog neispunjavanju obaveza u servisiranju dugova i pada cijena nekretnina, što je ključni rizik za ovaj sektor.

Suočavanje s velikim problemima

Bloomberg podsjeća da je u ponedjeljak Evropska agencija za bankarstvo upozorila da se zajmodavci mogu suočiti s udarom od 315 milijardi eura na nivo njihovog kapitala zbog gubitaka po osnovu kredita i rasta rizične aktive u njihovim bilansima.

U izvještaju se apostrofira da će se političari i centralni bankari suočavati s problemima i u narednim godinama, uprkos mjerama monetarne podrške i državne potrošnje vrijednim nekoliko hiljada milijardi eura, jer još mnogo toga zavisi od razvoja pandemije i da li će ponovo morati uvoditi restriktivne mjere.

Problemi bi mogli nastati ako recesija bude dublja nego što se očekivalo, što bi primoralo vlade da izdvoje veća sredstva za pomoć, a viši nivoi dugova mogli bi “ponovo rasplamsati pritiske na ranjivije države”, navodi ECB.

Izvještaj pokazuje da se javni dug među državama članicama eurozone povećao na 103 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) sa prošlogodišnjeg nivoa od 86 procenata, uslijed mjera podrške privredi i građanima i pada poreskih prihoda.

Istovremeno se upozorava da bi privredni pad ovog bloka mogao iznositi čak 12 posto.

Problem održivosti duga ECB je već pokušao riješiti povećanjem programa kupovine aktiva u iznosu od 750 milijardi eura, nakon što su prinosi na obveznice naglo porasli u zemljama s većim teretom duga, posebno u Italiji.

Rizik po profitabilnost banaka

Centralna banka eurozone je priznala da će ultra-niske kamatne stope, koje je u ranijim izvještajima označila kao potencijalni izvor finansijske nestabilnosti, sada vjerovatno trajati duže.

Zajedno s padom cijena aktiva, to predstavlja rizik po profitabilnost banaka, a “znatno bi mogla biti oslabljena i solventnost osiguravatelja”.

U izvještaju se predočava da su kompanije izložene većem riziku od smanjenja kreditnog rejtinga, što bi im moglo povećati troškove zaduživanja.

Pored toga, ECB smatra da rizik predstavlja i sektor stambenih i poslovnih nekretnina, jer su “visoke procjene imovine prije udara pandemije vjerovatno pogoršale korekciju tržišta”.

ECB jzaključuje izvještaj pozivom svim akterima za jačanje tržišta kapitala, kako bi se pomogao ekonomski oporavak i da bi se monetarni blok lakše uhvatio ukoštac s dodatnim rizicima, poput Brexita.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO