Švedska traži da njenim državljanima ne uskraćuju slobodu kretanja

U nordijskoj regiji zabrinuti su da bi dopuštanje ulaska turistima iz Švedske moglo povisiti rizik od širenja zaraze (EPA)
U nordijskoj regiji zabrinuti su da bi dopuštanje ulaska turistima iz Švedske moglo povisiti rizik od širenja zaraze (EPA)

Uskraćivanje slobode kretanja Šveđanima preko granica nordijskih država koje se oporavljaju od pandemije korona virusa bilo bi politička odluka za koju nema opravdanja u zdravstvenoj situaciji, kazala je švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde.

U razdoblju kad brojne evropske države traže način kako smanjiti restrikcije pri putovanjima tokom ljeta, u nordijskoj regiji zabrinuti su da bi dopuštanje ulaska turistima iz Švedske moglo povisiti rizik od širenja zaraze, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Više od 4.000 Šveđana umrlo je od zaraze korona virusom, što je gotovo četiri puta više nego u svim drugim nordijskim državama zajedno. Linde, ipak, kaže da je epidemija najviše pogodila glavni grad Stockholm, dok su južni dijelovi zemlje, poput regije Skane, imali znatno manje problema.

Mediji u Švedskoj upozorili su da bi se Šveđani mogli suočiti sa svojevrsnom izoliranošću dok budu putovali ili se odmarali i u susjednim nordijskim državama i drugdje u Evropi.

Šveđani pod određenim zabranama

Veliki publicitet dobila je vijest da Kipar neće dopustiti direktne letove iz Švedske nakon 9. juna, kada ta zemlja otvara svoje granice, dok će letovi iz Norveške, Danske i Finske biti odobreni.

Švedski javni servis SVT to je objavio uz naslov “Šveđani pod zabranom nakon što se Kipar otvori”.

Švedska nije zatvorila svoje granice prema susjednim državama i odlučila se protiv uvođenja strogih mjera ograničenja kakve su uvele susjedne nordijske zemlje. U Švedskoj su sve vrijeme epidemije ostavili otvorenima većinu škola, barova i restorana.

Linde je podsjetila da je i Evropska unija naglasila da ne bi trebalo diskriminirati nijednu državu kad granice budu otvorene.

“Ovo je veoma komplicirano pitanje, a ja mislim da političari u svim državama trebaju sagledati dugoročne učinke prije nego što donesu odluke koje bi bile jasno politički motivirane”, kazala je švedska ministrica.

‘Zabrinjavajuća’ epidemiološka slika Švedske

Vlada Danske u pregovorima je sa susjednim državama o otvaranju granica i očekuje se da će svoj plan za to objaviti ove sedmice.

“Naravno da ne mislim da bismo trebali sačekati s otvaranjem granice prema Njemačkoj dok ne budemo mogli opravdati otvaranje granice sa Švedskom”, kazao je čelnik danske opozicijske Liberalne stranke Jakob Elleman-Jensen ranije ovog mjeseca.

Poručio je da bi Šveđani jednostavno trebali ostati u svojoj zemlji ako je to potrebno iz zdravstvenih razloga čak i nakon što granica s Njemačkom bude otvorena.

I Norveška razmatra moguće ukidanje ograničenja za putnike iz drugih nordijskih država, dok će Finska kontrole na svojim granicama zadržati do 14. juna. Ministrica unutrašnjih poslova te zemlje Maria Ohisalo najavila je ovog mjeseca da bi ograničenja mogla biti ukinuta za neke susjedne zemlje, ali je pritom epidemiološku sliku Švedske opisala kao “zabrinjavajuću”.

Švedska vlada savjetovala je svoje građane da ne putuju u inozemstvo barem do 15. jula, osim ako to nije apsolutno nužno.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO