Sastanak Evropskog vijeća o budžetu uživo idućih sedmica

Evropska komisija predstavit će u srijedu nacrt Višegodišnjeg finansijskog okvira (EPA)
Evropska komisija predstavit će u srijedu nacrt Višegodišnjeg finansijskog okvira (EPA)

Vođe Evropske unije mogle bi se sastati uživo u idućim sedmicama kako bi razgovarali o zajedničkom budžetu i s njim povezanim fondom za oporavak od pandemije korona virusa te o ublažavanju restrikcija širom EU-a, navode diplomate i dužnosnici.

Još od uvođenja oštrih restrikcija povodom pandemije korona virusa u martu sastanak Evropskog vijeća nije održan uživo, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Pregovori o zajedničkom  budžetu EU-a uobičajeno su vrlo teški, pa su, zapravo, samo rijetki vjerovali da je moguće postići sporazum putem platforme Webex za konferencijske pozive.

“Budžet i fond oporavka ne mogu biti dogovoreni bez fizičkog susreta. Nisam još susreo nikoga ko tvrdi da je to moguće postići videokonferencijom”, rekao je visokopozicionirani EU diplomat.

Zbog tehničkih smetnji, problema s prevodom i depersonalizirane prirode videopoziva evropske vođe teško mogu replicirati atmosferu s često dugotrajnih samita u Briselu.

Višegodišnji finansijski okvir

Evropska komisija u srijedu će predstaviti nacrt Višegodišnjeg finansijskog okvira, vrijednog oko milijardu eura, kao i prateći fond za oporavak od korona virusa.

Države članice borit će se da dobiju što više koristi za sebe nakon što je predstavljen francusko-njemački plan, koji predviđa stvaranje fonda za oporavak vrijednog 500 milijardi eura.

“Štedljive” članice Austrija, Švedska, Danska i Nizozemska protive se francusko-njemačkom planu te se zalažu za pomoć pogođenijim članicama u formi povoljnih zajmova, umjesto bespovratnih sredstava.

Siromašnije istočne članice EU-a upozorile su da sredstva namijenjena razvoju siromašnijih članica ne smiju biti ugrožena, zbog predviđene pomoći državama koje su najpogođenije korona virusom.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO