Remdesivir – dosad najveći korak u liječenju COVID-a 19

Propisivanje lijeka zasnivat će se na liječničkoj procjeni o tome ko će od njega imati najviše koristi (Reuters)
Propisivanje lijeka zasnivat će se na liječničkoj procjeni o tome ko će od njega imati najviše koristi (Reuters)

Britanski ministar zdravstva Matt Hancock rekao je da je antivirusni lijek remdesivir vjerovatno najvažniji korak dosad u liječenju pacijenata oboljelih od bolesti COVID-19.

“Ovo je vjerovatno najveći korak naprijed u tretmanu korona virusa od početka krize”, rekao je na vladinoj novinskoj konferenciji.

Njegova izjava uslijedila je nakon što je Britanija već prije najavila da će taj lijek, koji proizvodi kompanija Gilead Sciences, dati nekim pacijentima, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Ministarstvo zdravstva ranije je objavilo da su klinička ispitivanja širom svijeta pokazala da taj lijek skraćuje razdoblje oporavka od COVID-a 19 za četiri dana.

Uskoro rezultati studije o remdesiviru

“Ovo su vrlo rani koraci, ali smo odlučni podržati nauku i projekte koji obećavaju.”

Vlada je rekla da će se propisivanje lijeka zasnivati na liječničkoj procjeni o tome ko će od njega imati najviše koristi. Nije rekla koliko će pacijenata primiti lijek.

Američki nacionalni institut za zdravstvo objavio je prošle sedmice da podaci iz ispitivanja remdesivira pokazuju da on najviše koristi pacijentima kojima treba dodatni kisik, ali ne i respirator.

Naučnici su, također, kazali da je vjerovatno da bi lijek bio efikasniji u kombinaciji s još nekim za liječenje COVID-a 19, s obzirom na smrtnost uprkos korištenju remdesivira.

Gilead je objavio da očekuje rezultate vlastite studije o utjecaju remdesivira na pacijente s COVID-om 19 do kraja mjeseca.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO