Pacijenti u kanadskim domovima za starije uzaludno mole za pomoć

Stanje je u pokrajinama Ontariju i Quebecu, gdje pomaže gotovo 1.400 vojnika, posebno teško (EPA)

Vojnici koji pomažu u domovima za starije u jeku pandemije korona virusa u Kanadi vidjeli su da osoblje ostavlja pacijente u prljavim pelenama, ignorira pozive u pomoć te koristi nesteriliziranu opremu, pokazao je izvještaj objavljen u utorak čije dijelove prenosi Reuters.

U domovima za starije umrlo je gotovo 80 posto svih preminulih od korona virusa u Kanadi, prenosi Hina.

Stanje je u pokrajinama Ontariju i Quebecu, gdje pomaže gotovo 1.400 vojnika, posebno teško.

Službeni izvještaj oružanih snaga o pet najsnažnije pogođenih domova u Ontariju otkriva da su pacijenti ostavljani u pelenama s fekalijama, te da su im po sobama hodali žohari i mravi.

Zamijećeno je i da su “pacijenti zapomagali za pomoć a osoblje nije odgovaralo između 30 minuta i dva sata”, navodi službeni izvještaj.

“Taj mi je izvještaj, od svih koje sam dosad pročitao u cijelom svom životu, najviše slomilo srce”, rekao je premijer Ontarija Doug Ford, u jednom trenutku na rubu suza.

Potpuna istraga

Ford je obećao kompletnu istragu i priznao da je sistem skrbi urušen i desetljećima zanemarivan prije nego je korona virus prelio čašu.

“Ja ću popraviti taj sistem, bez obzira koliko to stajalo”, rekao je Ford, pozivajući saveznu vladu na finansiranje. Kanadskih 10 provincija ima jurisdikciju nad zdravstvom.

Premijer Justin Trudeau rekao je da je šokiran i bijesan zbog sadržaja izvještaja, ponovivši da Kanada mora učiniti puno više u brizi za stariju populaciju.

I Quebec i Ontario zatražili su od vojske da ostane duže nego je inicijalno planirano, a federalna vlada s tim će se vjerojatno složiti, rekao je Trudeau.

Kanada ima gotovo 87.000 zaraženih i 6.700 smrtnih slučajeva od COVID-a 19.

Već ranije ovaj mjesec Trudeau je govorio o potresnim tragedijama u domovima, spominjući nedostatak osoblja i brojne prekovremene sate onih koji rade.

Izvor: Agencije