Njemačka sredinom juna otvara granice za 31 evropsku zemlju

Uputstva uključuju nošenje maski i stajanje na udaljenosti od barem jednog metra (EPA)
Uputstva uključuju nošenje maski i stajanje na udaljenosti od barem jednog metra (EPA)

Njemačka vlada planira od 15. lipnja ukinuti upozorenja za putovanja u europske zemlje, koja su uvedena sredinom ožujka kao dio mjera borbe protiv pandemije korona virusa, prenosi Hina, pozivajući se na agenciju dpa.

“Ukidanje upozorenja odnosi se na 31 europsku državu, pri čemu je riječ o zemljama članicama Europske unije, Velikoj Britaniji i državama koje su  unutar Šengenskog prostora, a nisu članice EU-a”, javlja dpa, pozivajući se na dokument pod nazivom “Kriteriji za omogućavanje europskog turizma“, koji bi trebao biti prihvaćen na redovitoj sjednici vlade u srijedu.

Preduvjet za ukidanje upozorenja za putovanja jest povoljan razvoj situacije vezane uz širenje pandemije korona virusa.

U dokumentu stoji kako se vlada u svojoj odluci o ukidanju upozorenja vodila i gospodarskim aspektima.

‘Ostvarivi koncepti’ pridržavanja mjera

“Ponovno oživljavanje turizma važno je za turiste i njemački turizam, ali i za gospodarsku stabilnost u ciljnim zemljama”, stoji u vladinu dokumentu.

Njemačka vlada predlaže i niz zajedničkih mjera koje bi trebale spriječiti ponovno izbijanje pandemije, pa će od europskih partnera, kako se navodi, zatražiti i uvođenje mjerila koje vrijede u Njemačkoj za slučaj ponovnog vraćanja zaštitnih mjera.

Pravilo nalaže da se stroge zaštitne mjere ponovno uvedu ako u roku sedam dana broj novooboljelih na 100.000 stanovnika u određenoj regiji prijeđe granicu od 50.

Zemlje koje slove kao turistička odredišta isto bi tako trebale razviti “ostvarive koncepte” kako bi se jamčilo pridržavanje mjera, poput održavanja fizičkog razmaka, nošenja maski te provjetravanja i dezinfekcije prostora u kojima borave turisti.

Koncepti bi trebali sadržavati i jasne mjere u slučaju oboljenja turista, u što spadaju i dovoljni kapaciteti u bolnicama, kao i kapaciteti testiranja na zarazu.

Osim toga, moraju biti primjenjivane preporuke Europske komisije za putovanja u zračnom prometu.

Vrednovanje primjene mjera

Njemačka vlada traži od Europske komisije razvijanje postupka za vrednovanje primjene mjera u pojedinim zemljama.

Pritom bi, kako se navodi, u obzir trebalo uzimati odnos između rizika zaraze i mjera koje su na snazi, ali i “regionalne razlike” u pojedinim zemljama.

Mjere upozorenja za putovanja, koje se inače izdaju za zemlje u kojima vlada nesigurnost ili su u ratnom sukobu, uvedene su sredinom ožujka, nakon čega je gotovo četvrt milijuna njemačkih građana vraćeno zračnim mostovima iz inozemstva.

Ministarstvo unutarnjih poslova, koje je nadležno za pitanje otvaranja granica, objavilo je kako treba regulirati i pitanje putovanja u zemlje koje nisu članice Europske unije i iz njih, a u kojima je situacija sa širenjem zaraze povoljnija nego u nekim zemljama članicama EU-a.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO