Netanyahu: Proširenje suvereniteta na Zapadnu obalu je prioritet

Benjamin Netanyahu rekao da je anektiranje dijelova Zapadne obale jedan od glavnih zadataka njegove nove vlade (EPA)

Izrael neće propustiti historijsku priliku da proširi svoj suverenitet nad dijelovima okupirane Zapadne obale, izjavio je izraelski premijer Benjamin Netanyahu, nazvavši taj potez jednim od glavnih zadataka njegove nove vlade.

Palestinci smatraju takav korak nezakonitom aneksijom okupirane zemlje, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Prošle sedmice Palestina je proglasila prekid sigurnosne saradnje s Izraelom i njegovim saveznikom SAD-om, u znak protesta protiv tog plana.

Netanyahu se obavezao da će staviti jevrejska naselja i dolinu Beka, na Zapadnoj obali, pod izraelski suverenitet.

Odredio je 1. juli kao datum pocčetka razgovora u vladi o tom pitanju.

Brojne osude zbog politike Izraela

Izaslanik Ujedinjenih naroda za Bliski istok Nikolaj Mladenov poručio je nedavno Izraelu kako bi trebao odustati od planova o aneksiji dijelova okupirane Zapadne obale, upozorivši da će time prekršiti međunarodno pravo i zadati “razorni udarac” rješenju sukoba s Palestincima po modelu dvije države.

Također je pozvao Sjedinjene Američke Države, Rusiju i Evropsku uniju da sarađuju s UN-om što prije i da predlože kako da takozvana bliskoistočna četvorka, koju oni čine, preuzme ulogu posrednika i s državama u regiji radi na postizanju mira.

“Izrael mora odustati od prijetnje aneksijom”, rekao je Mladenov, dodavši kako palestinsko rukovodstvo mora ponovo sarađivati sa svim članovima “četvorke”.

Obavijestio je Vijeće sigurnosti UN-a da bi u narednim sedmicama sve strane morale raditi na očuvanju rješenja po modelu dvije države, do koga bi se došlo za pregovaračkim stolom.

Evropska unija također pokušava uvjeriti Izrael da odustane od pripajanja dijelova Zapadne obale, dok Svjetska unija islamskih učenjaka (IUMS) izraelske napore vidi kao “novu izraelsku agresiju” i smatra da američka administracija snosi odgovornost za to. 

Pompeo: Razmotriti sve faktore

S druge strane, američki državni sekretar Mike Pompeo poručio je nedavno izraelskim liderima da razmotre “sve faktore” planirane aneksije okupirane Zapadne obale, kako bi se ona podudarila s Washingtonovom politikom prema regiji.

Novi izraelski ministar vanjskih poslova Gaby Ashkenazi rekao je da bi njegova zemlja trebala anektirati naselja na Zapadnoj obali, u dogovoru sa SAD-om, ali bez remećenja mirovnih sporazuma s Jordanom i Egiptom iz 1994. i 1979. godine.

Ashkenazi, iz saveza Plavo i bijelo, nazvao je kontroverzni plan za Bliski istok predsjednika SAD-a Donalda Trumpa “historijskom prilikom za oblikovanjem izraelske budućnosti u sljedećim desetljećima”.

Izvor: Agencije