Crveni križ poziva na prekid kibernetičkih napada na zdravstvene ustanove

U aprilu su češke vlasti objavile da je digitalno napadnut zdravstveni sistem ove evropske zemlje (EPA)
U aprilu su češke vlasti objavile da je digitalno napadnut zdravstveni sistem ove evropske zemlje (EPA)

Međunarodni komitet Crveni križ pozvao je na prekid kibernetičkih napada na zdravstvene i istraživačke institucije tokom pandemije korona virusa.

Takvi napadi ugrožavaju ljudske živote i vlade moraju odmah poduzeti “odlučne” mjere, piše u pismu koje je potpisala grupa političara i poduzetnika.

“Nadamo se da će vlade svijeta poduzeti mjere i afirmirati svoju predanost međunarodnim pravilima koja zabranjuju takva djelovanja”, poručio je u pismu Peter Maurer, predsjednik Međunarodnog komiteta Crvenog križa.

Predsjednik Microsofta Brad Smith i bivša državna sekretarka SAD-a Madeleine Albright nalaze se među 42 potpisnika pisma koje je inicirala nevladina organizacija CyberPeace Institute, čija je misija spriječiti zloupotrebu interneta.

Napadi na istraživačke centre

U aprilu su češke vlasti objavile da je digitalno napadnut zdravstveni sistem ove evropske zemlje, na što je oštro odgovorio američki državni sekretar Mike Pompeo.

U saopćenju je napad nazvao “krajnje neodgovornim i opasnim”, dodajući da bi počinitelji trebali “očekivati posljedice”.

Za sada nije otkriveno ko je odgovoran za napad.

U proteklim mjesecima hakeri su napadali bolnice, pri čemu su često ucjenjivali bolnice ukradenim podacima.

Sofisticiranije hakerske grupe, poput onih koje su povezane s vladama, također su napadale istraživačke centre, kako bi dobili vrijedne podatke o liječenju bolesti COVID-19.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO