Mijanmar podnio prvi izvještaj sudu UN-a o zaštiti Rohinja

Više od 700.000 Rohinja muslimana pobjeglo je u Bangladeš iz susjednog Mijanmara, pred okrutnom kampanjom mijanmarske vojske (EPA)
Više od 700.000 Rohinja muslimana pobjeglo je u Bangladeš iz susjednog Mijanmara, pred okrutnom kampanjom mijanmarske vojske (EPA)

Mijanmar je podnio prvi izveštaj najvišem sudu Ujedinjenih naroda o pridržavanju mjera izrečenih u januaru radi zaštite muslimanske manjine Rohinja, saopštio je danas taj sud.

Gambija je podnijela tužbu protiv Mijanmara u kojoj je optužila tu zemlju za kršenje Konvencije o genocidu iz 1948. godine, preneo je Reuters.

Vijeće u kome se nalazi 17 sudija jednoglasno je podržalo izricanje takozvanih privremenih mjera Mijanmaru radi zaštite dokaza o zločinima i sprječavanja nasilnih djela.

Sudije su izdale instrukciju Mijanmaru da ih obavještava svakih šest mjeseci dok ne bude donijeta konačna presuda.

Više od 700.000 Rohinja muslimana pobjeglo je u Bangladeš iz susjednog Mijanmara, pred okrutnom kampanjom mijanmarske vojske od augusta 2017. godine.

Ljudi bez prava na državljanstvo

Mijanmar već dugo tvrdi da su Rohinje “bengalski” migranti iz Bangladeša, iako njihove porodice generacijama žive u toj zemlji.

Gotovo svima je oduzeto državljanstvo od 1982. godine, što ih je praktično učinilo apatridima.

Međunarodni krivični sud (ICJ) u Hagu je zaključio početkom godine da su Rohinje u Mijanmaru i dalje izložene velikomljnom riziku od genocida te je donio odluku o uvođenju hitnih mjera kojima bi se zaštitili pripadnici te muslimanske manjine.

Silovanje glavna strategija u progonu

Thaslima Begum, novinarka i aktivistica za ljudska prava, piše da se Aung San Suu Kyi, de facto čelnica Mijanmara, treba pozabaviti glavnom taktikom vojske: silovanjem, kada se pojavi na sudu da brani svoju zemlju od optužbe za genocid.

U tekstu u listu Independent, Begum kaže kako je u posljednjih nekoliko godina izvještavanja o Rohinja krizi srela stotine žena iz ovog naroda koje su bile žrtva sistematskog silovanja, za koje kaže da nije nusprodukt sukoba u Mijanmaru, nego glavna strategija čiji je cilj progonstvo Rohinja.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO