Rouhani: SAD će biti u problemu ako zaustavi naše tankere za Venecuelu

Iran južnoameričkoj državi šalje 1,53 miliona barela nafte i alkana (Reuters)

Iranski predsjednik Hassan Rouhani upozorio je da će se njegova zemlja osvetiti SAD-u ako Washington nastavi stvarati probleme tankerima koji prevoze naftu do Venecuele, javlja Reuters. 

“Ako naši tankeri na karipskom ili bilo kojem drugom području u svijetu naiđu na probleme zbog Amerikanaca, i SAD će biti u problemu”, rekao je Rouhani u telefonskom razgovoru s katarskim emirom, prenosi Hina. 

Flota od pet tankera s iranskom naftom krenula je prema Venecueli, državi s velikim rezervama tog energenta, no, koju je pogodila nestašica goriva.

Flota je trenutno u karipskim vodama, a očekuje se da će na obalu Venecuele stići u nedjelju.

“Iran neće nikad početi sukob”, rekao je Rouhani. 

“Uvijek imamo legitimno pravo braniti naš suverenitet, teritorijalni integritet i služiti našim nacionalnim interesima. Nadamo se da Amerikanci neće napraviti grešku”. 

SAD razmatra opcije

Iran južnoameričkoj državi šalje 1,53 miliona barela nafte i alkana, objavile su obje vlade, drugi izvori i procjene na temelju veličine tankera. 

Pošiljka je stvorila diplomatski spor između Irana i Venecuele s jedne, te SAD-a s druge strane jer su Teheran i Caracas pod američkim sankcijama. 

Washington razmatra kako odgovoriti na ovaj čin, rekao je jedan američki dužnosnik Reutersu, ne otkrivši koje su opcije na stolu. 

SAD je nedavno pojačao prisutnost svoje mornarice na karipskom području, kao razlog navevši operacije protiv krijumčarenja droge.

Ministar odbrane Venezuele objavio je kako će vojska te države dočekati i pratiti iranska plovila kad stignu u njen ekonomski gospodarski pojas.

Izvor: Agencije