Ministar zdravlja Francuske traži ograničenje upotrebe hidroksihlorokina

'The Lancet' je upozorio da je hitno potrebno provjeriti stručnu saradnju sa Surgisphereom (Reuters)
'The Lancet' je upozorio da je hitno potrebno provjeriti stručnu saradnju sa Surgisphereom (Reuters)

Ministar zdravlja Francuske Olivier Veran zatražio je ograničenje upotrebe hidroksihlorokina u liječenju zaraze korona virusom pošto su autori novog istraživanja utvrdili njegovu neefikasnost i upozorili na veće zdravstvene rizike, javlja AP.

Veran je na Twtiteru napisao da je od francuskog vijeća za javno zdravlje zatražio da u roku od 48 sati izmijeni pravila u vezi s prepisivanjem tog popularnog lijeka protiv malarije.

Kao razlog je naveo rezultate ispitivanja 100.000 pacijenata širom svijeta, u kojima se navodi da hidroksihlorokin i s njim povezan lek hlorokin ne djeluju na novi korona virus i da je njihovo korištenje povezano s većim rizikom od smrti i problema sa srčanim ritmom, prenijela je Beta.

Odobrena upotreba u bolnicama

Poznati francuski virolog Didier Raoult, kojeg neki smatraju kontroverznim, privukao je pažnju svjetske javnosti na početku epidemije tvrdeći da hidroksihlorokin smanjuje simptome zaraze korona virusom.

Francuska je odobrila upotrebu hidroksihlorokina za liječenje pacijenata u bolnicama.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u ponedeljak da sedmicu i po preventivno uzima hidroksihlorokin, kako bi ublažio simptome u slučaju da bude zaražen korona virusom.

Izvor: Agencije


Povezane

Medicinski časopis “The Lancet” objavio je istraživanje koje pokazuje da oboljeli od COVID-a 19, koji su koristili lijek hidroksihlorokin i hlorokin, imaju veće šanse da umru ili dobiju ozbiljnu srčanu aritmiju. Istraživanje je sprovedeno nad 96.000 ljudi u 671 bolnici. Hidroksihlorokin je u upotrebi decenijama, a koristi se u tretmanu malarije i reume, a u […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO