Vanredno zasijedanje OIC-a zbog izraelskog plana aneksije

Američki plan za Bliski istok predviđa da se ilegalno izgrađena jevrejska naselja tretiraju kao teritorij Izraela (Reuters)

Članice Organizacije islamske saradnje (OIC) dogovorile su održavanje vanredne sjednice povodom izraelskog plana o aneksiji dijelova okupirane Zapadne obale.

Neimenovani diplomatski izvor saopštio je da dogovor o sazivanju vanrednog zasjedanja postignut inicijativom Turske i telefonskim razgovorima koje je šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu obavio sa kolegama iz više članica OIC-a, prenosi Anadolija.

Vanredna sjednica Izvršnog vijeća OIC-a bit će organizirana na nivou ministara vanjskih poslova.

Datum održavanja sjednice će naknadno biti utvrđen nakon što palestinska vlada poslije Bajrama podnese i formalni zahtjev za njeno održavanje.

Oštre kritike međunarodne zajednice

Glavna tema sjednice bit će sprječavanje implementacije izraelskog plana aneksije palestinske teritorije na okupiranoj Zapadnoj obali.

Američki predsjednik Donald Trump i izraelski premijer Benjamin Netanyahu su krajem januara ove godine u Bijeloj kući predstavili „Mirovni plan za Bliski istok“ koji predviđa da se ilegalno izgrađena jevrejska naselja na Zapadnoj obali i cijela Jordanska dolina tretiraju kao teritorij Izraela.

Američka i izraelska komisija već je počela izrađivati nove karte za taj plan aneksije, koji je naišao na oštre kritike iz ostatka međunarodne zajednice.

Izvor: Agencije