Slovenija drugi dan bez novooboljelih ili umrlih

Za tranzit preko Slovenije bez zaustavljanja oni koji dolaze iz destinacija sa 'žute' liste trebaju negativan rezultat testa (EPA)

U Sloveniji u zadnja 24 sata nakon 677 testiranja drugi dan zaredom nije zabilježen nijedan novi slučaj korona virusa ili smrtni slučaj uslijed zaraze, objavila je slovenska vlada u subotu.

Time se nastavlja pozitivan trend iz zadnje dvije sedmice kad je broj novooboljelih bio minimalan ili ih nije bilo, što otvara prostor za nastavak relaksacije dosadašnjih mjera restrikcija javnog i ekonomskog života, ali uz epidemiološke mjere opreza. 

Do sada je među zaraženima bilo ukupno 105 smrtnih ishoda među oboljelima, u velikoj većini starijih osoba s brojnim pridruženim bolestima, prenosi Hina.

U bolnicama je trenutno 19 hospitaliziranih, od čega četvero na intenzivnoj njezi.

Nastavljeni ‘biciklistički’ protesti 

Do sada je od početka epidemije napravljeno 74.419 testova, s ukupno potvrđenih 1468 slučajeva zaraze, a iz bolnica je nakon oporavka otpušteno 280 obiljelih pacijenata.

Prestanak širenja zaraze otvara prostor za daljnje ublažavanje dosadašnjih mjera, pa i otvaranje turizma, no za veći priliv stranih turista čeka se otvaranje granica susjednih država.

Za ponedjeljak je najavljen i ponovni početak nastave u razredima za završne razrede osnovnih škola, a vlada je potvrdila da će početkom idućeg tjedna donijeti i odluku o mogućem početku nastave u učionicama za sve osnovce.

Na snazi i dalje ostaje zabrana kretanja i okupljanja na javnim prostorima grupa sa više od pedeset ljudi. 

U petak navečer su nastavljeni “biciklistički” protesti protiv koalicijske vlade, u kojima je sudjelovalo i do pet hiljada ljudi, uz uobičajene kritike vladi za navodno loše vođenje države u vrijeme pandemije, klijentelizam i korupciju, te autokratske poteze. 

Izvor: Agencije