Slovenija drugi dan bez novooboljelih ili umrlih

Za tranzit preko Slovenije bez zaustavljanja oni koji dolaze iz destinacija sa 'žute' liste trebaju negativan rezultat testa (EPA)

U Sloveniji u zadnja 24 sata nakon 677 testiranja drugi dan zaredom nije zabilježen nijedan novi slučaj korona virusa ili smrtni slučaj uslijed zaraze, objavila je slovenska vlada u subotu.

Time se nastavlja pozitivan trend iz zadnje dvije sedmice kad je broj novooboljelih bio minimalan ili ih nije bilo, što otvara prostor za nastavak relaksacije dosadašnjih mjera restrikcija javnog i ekonomskog života, ali uz epidemiološke mjere opreza. 

Do sada je među zaraženima bilo ukupno 105 smrtnih ishoda među oboljelima, u velikoj većini starijih osoba s brojnim pridruženim bolestima, prenosi Hina.

U bolnicama je trenutno 19 hospitaliziranih, od čega četvero na intenzivnoj njezi.

Nastavljeni ‘biciklistički’ protesti 

Do sada je od početka epidemije napravljeno 74.419 testova, s ukupno potvrđenih 1468 slučajeva zaraze, a iz bolnica je nakon oporavka otpušteno 280 obiljelih pacijenata.

Prestanak širenja zaraze otvara prostor za daljnje ublažavanje dosadašnjih mjera, pa i otvaranje turizma, no za veći priliv stranih turista čeka se otvaranje granica susjednih država.

Za ponedjeljak je najavljen i ponovni početak nastave u razredima za završne razrede osnovnih škola, a vlada je potvrdila da će početkom idućeg tjedna donijeti i odluku o mogućem početku nastave u učionicama za sve osnovce.

Na snazi i dalje ostaje zabrana kretanja i okupljanja na javnim prostorima grupa sa više od pedeset ljudi. 

U petak navečer su nastavljeni “biciklistički” protesti protiv koalicijske vlade, u kojima je sudjelovalo i do pet hiljada ljudi, uz uobičajene kritike vladi za navodno loše vođenje države u vrijeme pandemije, klijentelizam i korupciju, te autokratske poteze. 

Izvor: Agencije


Povezane

Slovenska vlada je usvojila takozvani treći antikorona paket mjera pomoći, fokusiran na ekonomiju, prema ocjenama vlade vrijedan milijardu eura. Među mjerama su državne subvencije za plaće radnika koji će raditi skraćeno radno vrijeme i turistički bonovi za stanovnike za korištenje u domaćem turizmu. Međutim, dio privrednika nezadovoljan je mjerama vlade. Zašto je to tako – […]

Published On 23 May 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO