Njemačka: U koronakrizi porastao broj napada na Jevreje

Upozorenja na pojačanu pojavu antisemitskih teorija zavjera i stereotipa (EPA)

U Njemačkoj je tokom koronakrize porastao broj rasističkih i antisemitskih napada, rekla je u subotu povjerenica vlade za integraciju Annette Widmann-Mauz.

“Tokom koronakrize se ljude prska dezinfekcijskim sredstvima i direktno ih se napada. Napadi su usmjereni protiv Židovki i Židova i protiv osoba azijatskog izgleda i to protiv svih starosnih grupa”, rekla je Annette Widman-Mauz (Kršćansko-demokratska unija CDU) u razgovoru za izdanja medijske grupe Funke, prenosi Hina.

Ona je objasnila da su podaci Ureda za savjetovanje žrtava “zastrašujući”.

“U samo nekoliko sedmica ovi uredi su zaprimili više od stotinu prijava”, rekla je Widman-Mauz.

Teorije zavjere i stereotipi

Građani Njemačke azijskog porijekla su meta napada zbog uvjerenja pojedinih grupa po kojem je Kina kriva za izbijanje pandemije. Židovi se pak nalaze na udaru teoretičara zavjere i antisemita koji, između ostalog, ne vjeruju u koronakrizu, nego u “zavjeru iza koje stoje Židovi”.

Widman-Mauz je podsjetila na prvu sjednicu vladinog odbora protiv rasizma i antisemitizma, koji je prvi sastanak održao prošle srijede.

“Ovi slučajevi još jednom pokazuju koliko je važno što smo borbu protiv rasizma i antisemitizma podigli na najvišu političku razinu”, rekla je demokršćanska političarka.

Ured za istraživanje i informiranje koji se bavi slučajevima antisemitizma (Rias) još je početkom mjeseca upozorio na pojačanu pojavu antisemitskih teorija zavjera i stereotipa tokom pandemije korona virusa.

Izvor: Agencije