Zasjedanje kineskog parlamenta uz mjere zaštite od pandemije

Delegati koji su doputovali iz svih dijelova zemlje više puta su testirani na korona virus (Reuters)

Kineski čelnici izašli su pred veliki broj maskiranih delegata na početku godišnjeg zasjedanja kineskog parlamenta, u vrijeme kad su veća okupljanja u svijetu ograničena zbog pojave korona virusa, javlja Reuters. 

Kineski predsjednik Xi Jinping i drugi politički lideri pojavili su se, međutim, bez maski pred 5.000 delegata na godišnjem zasjedanju Nacionalnog narodnog kongresa, prenosi Hina.

Delegati koji su doputovali iz svih dijelova zemlje više puta su testirani na korona virus, izolirani su u hotelima, a medijski događaji i govori odvijaju se online. 

No, znakova fizičke distance nije bilo na početku zasjedanja u Velikoj dvorani u kojoj su delegati sjedili jedan pokraj drugog kao i inače. 

Prvo odgađanje sjednice u 25 godina

Sjednica je trebala biti održana početkom marta, ali je odgođena za više od dva mjeseca zbog uvedenog nacionalnog karantina u borbi protiv širenja korona virusa. 

Karantin je bio na snazi do kraja aprila. 

Zasjedanje kineskog parlamenta odgođeno je prvi put u 25 godina, a to što će se održati, iako sa zakašnjenjem, smatra se pokazateljem odlučnosti vlade da se suoči s usporavanjem privrede do kojeg je došlo u zdravstvenoj krizi. 

“Iz političke perspektive važno je da je održe uprkos troškovima i rizicima zbog korona virusa”, rekao je Graeme Smith s Odjela za Pacifik na Australskom nacionalnom univerzitetu.

“To je simbol snage i potvrde sigurnosti narodu, ali i stranci”, rekao je Smith. 

I novinari državnih medija prošli karantin

Učesnici su morali predati detalje o svojim putovanjima i kontaktima posljednjih sedmica, objavili su državni mediji. Neki su proveli i neko vrijeme u karantinu.

Zaposlenici državnih medija bili su u karantini sedam dana i mogu se kretati jedino između hotela i medijskog centra sedam dana dok traje događaj. Nekoliko stranih novinara također prati događaj, no morali su doći u četvrtak da se testiraju i smješteni su u hotele. 

Pojačane su mjere sigurnosti u gradu, zabranjena su velika okupljanja, više je policajaca na ulicama i postavljene su dodatne kontrolne tačke.

Nacionalni narodni kongres počeo je govorom premijera.

U najkraćem obraćanju u 40 godina, premijer Li Keqiang obećao je da će se poticati veća potrošnja. No, vlada nije predstavila novi ekonomski cilj u ovoj godini prvi put od 1990. 

Srozavanje privrede

Kina je povećala vojni budžet za 6,6 posto u 2020. goidine, što je najmanje povećanje u posljednje tri decenije, dok kineska privreda usporava zbog pandemije korona virusa, prenosi dpa.

Prošlogodišnji je vojni budžet bio veći za 7,5 posto od prethodnog.

Kineski BDP pao je u prvom kvartalu 2020. za 6,8 posto.

Tenzije s Tajvanom i brojni teritorijalni sporovi u Južnom kineskom moru glavni su sigurnosni izazovi Pekinga.

“Mi ćemo se (…) odlučno suprotstaviti i spriječiti sve separatističke aktivnosti kojima je cilj nezavisnost Tajvana”, rekao je kineski premijer Li Keqiang na otvaranju godišnje sjednice kineskog parlamenta.

Kako je objavljeno u petak, kineski će vojni budžet iznositi 178,16 milijardi dolara.

Keqiang je poručio zastupnicima u parlamentu da će se nastaviti reforma vojske, povećat će se logistički kapaciteti, uz “poticanje inovativnog razvoja znanosti i tehnologije povezane s obranom”.

Bates Gill, profesor na odjelu za azijsko-pacifističke sigurnosne studije australskog Univerziteta Macquarie ističe da je porast izdvajanja od 6,6 posto značajan, pogotovo uzimajući u obzir usporavanje ekonomije.

Izvor: Agencije