Video: Hiljade biciklista na protestu protiv Vlade Slovenije

"Slomili smo kurs epidemije, sada treba da slomimo virus vlastodržaca", poručili su demonstranti (EPA)

Više hiljada Slovenaca na biciklima ponovo je u petak održalo protest protiv Vlade premijera Janeza Janše, a novina je što je ovaj put počelo prikupljanje potpisa sa zahtjevima za ostavku Vlade.

Ovo je peti petak zaredom kako se održavaju protesti, koji su počeli u aprilu, poslije navoda o političkim pritiscima prilikom nabavke zaštitne opreme tokom pandemije, prenosi Tanjug.

Demonstranti su uzvikivali parole kao što je “Lopovi”, dok su centrom Ljubljane prolazili na biciklima, kako bi poštovali mjere distance propisane zbog suzbijanja epidemije korona virusa.

Ljubljanska anarhistička inicijativa, jedan od nezvaničnih organizatora, tvrdi da milione eura državnog budžeta prisvajaju političke i ekonomske elite pod plaštom vanrednog stanja, prenosi agencija STA.

“Slomili smo kurs epidemije, sada trebamo slomiti virus vlastodržaca”, poručili su oni, odbacujući bilo kakav politički upliv u proteste.

Na skupu se prvi put pojavila i grupa od desetak muškaraca, navodno bajkera, koji su formirali kordon ispred javnog servisa Radio-televizije Slovenija, a na sebi su imali žute prsluke, na kojima je pisalo “Hvala Vladi”.

Manji protesti biciklista održani su i u drugim gradovima u Sloveniji.

Izvor: Agencije


Povezane

Aktivističke grupe koje kritikuju vladu slovenskog premijera Janeza Janše iskoristile su obilježavanje 1. maja za proteste, iako je na snazi zabrana okupljanja zbog epidemije korona virusa. U Ljubljani je održana protestna vožnja na biciklima, a protesti su bili održani i u Mariboru i Velenju. Građani su izrazili nezadovoljstvo zbog mjera vlade tokom korona krize protiv […]

Published On 02 May 2020

U Sloveniji je održan sastanak koalicije, na koji nije bio pozvan Gregor Virant iz Građanske liste. Virant je pozvao Janeza Janšu i Zorana Jankovića da odstupe s vlasti nakon objave izvještaja antikorupcijske komisije o njihovim imovinskim karticama. Virantova stranka raspravljat će o budućnosti u koaliciji u subotu, a za sutra su najavljeni novi protesti u […]

Published On 10 Jan 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO