Uhapšen i čovjek koji je snimio ubistvo Afroamerikanca

Ubistvo Arberyja u februaru ove godine izazvalo je bijes javnosti jer protiv počinitelja ni nekoliko sedmica nakon ubistva nije podignuta optužnica (Reuters)
Ubistvo Arberyja u februaru ove godine izazvalo je bijes javnosti jer protiv počinitelja ni nekoliko sedmica nakon ubistva nije podignuta optužnica (Reuters)

Čovjek iz Georgije, koji je telefonom snimio ubistvo nenaoružanog Afroamerikanca Ahmauda Arberya, uhapšen je nakon što su za to ubistvo početkom mjeseca uhapšena dvojica bijelaca, otac i sin.

Kako su saopštili istražitelji, 50-godišnji William ‘Roddie’ Bryan uhapšen je pod optužbom za ubistvo i pokušaj onemogućavanja kretanja druge osobe, prenosi Tanjug.

Ubistvo Arberyja u februaru ove godine izazvalo je bijes javnosti jer protiv Gregoryja McMichaela (64) i njegovog sina Travisa (34) ni nekoliko sedmica nakon ubistva nije podignuta optužnica.

Snimak napravljen telefonom

Otac i sin uhapšeni su nakon je objavljen snimak pucnjave, napravljen mobilnim telefonom, i optuženi za težak napad i ubistvo, saopštili su istražitelji.

Na snimku od 36 sekundi, koji je navodno napravio jedan komšija, vidi se kako McMichaelovi čekaju Arberija dok on trči na putu.

Arbery (25) je džogirao u februaru kada su ga zaustavili McMichaelovi.

Biro za istragu iz Georgije saopštio je da su otac i sin zaustavili vatrenim oružjem Arberyja, a Travis McMichael je pucao i ubio ga.

Izvor: Agencije


Povezane

Stotine stanovnika Baton Rougeu u američkoj saveznoj državi Louisiani protestovale su zbog smrti Afroamerikanca kojeg je ubio policajac.Ministarstvo pravosuđa pokrenulo je istragu o incidentu, koji je snimljen mobitelom.Upozoravamo, neki su prizori u prilogu uznemirujući.

Jedan bijelac, policajac iz Cincinnatija u saveznoj državi Ohio, optužen je za ubistvo na dužnosti.Sud je potvrdio optužnicu za ubistvo nenaoružanog crnca čije je vozilo zaustavila policijska patrola.Ovo je prvi put da će jedan policajac iz tog američkog grada odgovarati za ovakvo krivično djelo. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO