Trump pozvao guvernere da otvore džamije, crkve i sinagoge

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti već objavljuje vodič za vjerske zajednice, kazao je Donald Trump (EPA)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump zatražio je u petak od guvernera saveznih država da dozvole otvaranje vjerskih objekata, uključujući i džamije, zatvorenih u okviru mjera donosenih u cilju suzbijanja širenja pandemije korona virusa.

U obraćanju novinarima u Bijeloj kući, istakao je da će iskoristiti svoje ovlasti da to uradi sam ukoliko guverneri ne donesu takvu odluku, prenosi Anadolija.

“Prema mojim uputama, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti već objavljuje vodič za vjerske zajednice”, kazao je Trump.

Podsjetio je da pojedini guverneri mjesta poput klinika za pobačaj svrstavaju u kategoriju “ključnih mjesta”.

Čuvaju društvenu zajednicu

“Prema tome, danas crkve, sinagoge, džamije i druge bogomolje proglašavam ‘mjestima primarne službe’. Pozivam guvernere da odmah dozvole rad mjestima za molitvu”, rekao je Trump.

Istakao je da bogomolje čuvaju društvenu zajednicu na okupu, dodajući da od guvernera očekuje da već ovog vikenda izdaju dozvolu za otvaranje vjerskih objekata.

“U Americi nam treba više molitve, a ne manje”, poručio je američki predsjednik.

Izvor: Agencije


Povezane

Medicinski časopis “The Lancet” objavio je istraživanje koje pokazuje da oboljeli od COVID-a 19, koji su koristili lijek hidroksihlorokin i hlorokin, imaju veće šanse da umru ili dobiju ozbiljnu srčanu aritmiju. Istraživanje je sprovedeno nad 96.000 ljudi u 671 bolnici. Hidroksihlorokin je u upotrebi decenijama, a koristi se u tretmanu malarije i reume, a u […]

Published On 22 May 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO