Trump neće zatvarati zemlju u slučaju drugog vala pandemije

Namjeravamo ugasiti vatru, ali nećemo zatvoriti zemlju, poručio je Trump (EPA)
Namjeravamo ugasiti vatru, ali nećemo zatvoriti zemlju, poručio je Trump (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump kazao je da u slučaju drugog vala pandemije korona virusa neće pokušati uvesti karantin i zatvoriti zemlju, javlja dpa. 

“Namjeravamo ugasiti vatru, nećemo zatvoriti zemlju”, kazao je Trump referirajući se na mogući drugi val pandemije tokom posjete tvornici Ford u državi Michigen, prenosi Hina.

Najava je uslijedila istovremeno s ublažavanjem restriktivnih mjera koje poduzima 50 američkih saveznih država, među kojima one s republikanskim vodstvom vrše pritisak za što bržim ponovnim pokretanjem zemlje, dok one s demokratskim vodstvom traže više opreza prilikom smanjenja restrikcija.  

Dužnosnici javnog zdravstva upozorili su na prebrzo ublažavanje mjera ističući da bi to moglo voditi pojavi drugog vala virusa na jesen i zimu. Među njima raste strahovanje da neće ovisiti o političkoj ili javnoj volji hoće li mjere karantina ponovo biti potrebne.

Trump ponovo bez zaštitne maske

Uprkos Trumpovom opiranju, vlasti saveznih država i lokalnog nivoa pribjegle su zatvaranju i uspostavi karantina u pandemiji koja je pogodila zemlju.

Tokom posjeta tvornici, američki predsjednik odbio je nositi zaštitnu masku u javnosti, kako je inače predviđeno za boravak u zatvorenom prostoru, na što ga je podsjetio i državni advokat te zemlje.

“Nisam htio dati medijima to zadovoljstvo da me vide s njom”, rekao je Trump na pitanje zbog čega je odlučio ne nositi masku.

Zastave na pola koplja

Američki predsjednik najavio je da će sve nacionalne institucije iduća tri dana spustiti zastave na pola koplja u spomen na sve Amerikance koji su izgubili život u pandemiji korona virusa.

SAD u ponedjeljak obilježava Spomen dan, koji je tradicionalno posvećen ratnim veteranima i poginulim vojnicima. 

Vodeći demokrati u Kongresu, Nancy Pelosi i Chuck Schumer prethodno su pozvali Trumpa da se izvjese zastave na pola koplja jednom kada broj preminulih dođe do 100.000 osoba.

Prema podacima Univerziteta Jonhs Hopkins više od 94.500 ljudi umrlo je do sada u SAD-u nakon što su bili zaraženi korona virusom.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO