Svi koji ulaze u Britaniju morat će u 14-dnevni karantin

Karantin neće biti obavezan za one koji dolaze iz Republike Irske, vozače kamiona, medicinske djelatnike i sezonske radnike u poljoprivredi (EPA)

U Velikoj Britaniji će od 8. juna za sve koji dolaze iz inostranstva biti obavezan 14-dnevni karantin, rekla je britanska ministrica unutrašnjih poslova Priti Patel, kako bi se spriječilo širenje zaraze novim korona virusom.  

Svi koji dolaze iz inostranstva, uključujući britanske državljane, morat će biti u samoizolaciji 14 dana i navesti gdje će se za to vrijeme nalaziti.

“Sada, kada smo prošli vrhunac zaraze, moramo poduzeti korake kako bi se sačuvali od uvezenih slučajeva koji bi izazvali ponovno širenje ove smrtonosne bolesti”, rekla je ona, prenosi Hina.

Ako neće poštivati tu uredbu, oni koji ulaze u zemlju mogli bi biti kažnjeni novčanom kaznom do 1.000 funti.

Karantin neće biti obavezan za one koji dolaze iz Republike Irske, vozače kamiona, medicinske djelatnike i sezonske radnike u poljoprivredi, a mjera će se preispitivati svake tri sedmice.

Uvođenje obaveznog karantina kritizirale su putničke agencije, a aviokompanije u Velikoj Britaniji su prije više sedmica upozorile da bi takva mjera mogla nanijeti velike štete avijacijskom sektoru.

Do sada više od 36.000 umrlih

“Mjera karantina bez određenog roka njenog ukidanja učinit će već kritičnu situaciju u avijaciji i svim povezanim ekonomskim aktivnostima još gorom”, poručilo je udruženje aviokompanija u pismu premijeru Borisu Johnsonu.

“Ljudi naprosto neće putovati u i iz Velike Britanije dok ekonomije u Evropi i po svijetu počinju otvarati svoje granice i ukidati svoje karantine, što će onemogućiti britanski avijacijski sektor da im konkurira”, napisala je organizacija aviokompanija.

Britanska vlada je već sedmicama izložena kritikama jer je broj umrlih od bolesti COVID-a 19 prešao 36.000, više nego u bilo kojoj zemlji Evrope, a po nekim procjenama broj umrlih veći je od 41.000.

Iako je dnevni broj smrtnih slučajeva sada u padu, vlada još nije ukinula mjere uvedene kako bi se spriječilo širenje zaraze.

Obaveznim karantinom za sve koji ulaze u zemlju britanska vlada nada se spriječiti drugi val zaraze.

Izvor: Agencije