Polovina zaposlenih u Facebooku radit će od kuće

Zarade će biti snižene zaposlenima koji umjesto u Silikonskoj dolini budu živjeli u drugim dijelovima SAD-a (EPA)

Generalni direktor Facebooka Mark Zuckerberg očekuje da će u sljedećih deset godina gotovo 50 posto zaposlenika te kompanije obavljati svoje poslove od kuće.

Dodao je, međutim, i da će zarade biti snižene zaposlenima koji umjesto u Silikonskoj dolini budu živjeli u drugim dijelovima Sjedinjenih Američkih Država, gdje su troškovi života niži, prenosi Tanjug.

“Mi plaćamo veoma dobro, u suštini najviše na tržištu, ali plaćamo po tržišnim cijenama, koje se razlikuju od lokacije do lokacije, tako da će taj princip nastaviti važiti i u ovom slučaju”, rekao je Zuckerberg.

Finansijski efekti

Facebook zapošljava gotovo 50.000 ljudi, a kompanija planira izgraditi tri nove regionalne centrale u Atlanti, Dallasu i Denveru za povremena okupljanja zaposlenih koji žive u blizini tih gradova.

Kako navodi Sky News, još nije poznato kakav će finansijski efekt na kompaniju imati prelazak velikog broja zaposlenih na rad od kuće.

Jasno je da, osim određenih ušteda kad je riječ o imovini, hrani te, potencijalno, zaradama, u obzir treba uzeti i osiguravanje opreme potrebne za takav rad, što bi se moglo ispostaviti kao skupo.

Izvor: Agencije