Netanyahu i Gantz poručili Iranu da ne prijeti Izraelu

Khamenei: 'Borba za oslobođenje Palestinaca obaveza je i islamski džihad' (EPA)
Khamenei: 'Borba za oslobođenje Palestinaca obaveza je i islamski džihad' (EPA)

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu upozorio je u petak Iran da ne prijeti židovskoj državi uništenjem, rekavši da će Iranci “dovesti sebe u istu opasnost”.

Istovremeno je izraelski ministar obrane Benny Gantz odbacio “arogantne riječi” iz Teherana, označivši ih “znakom slabosti”, prenosi Beta.

Gantz je na Twitteru napisao: “Kao netko kome je vrlo dobro poznato iransko pitanje i netko tko je pripremao operativne sposobnosti IDF-a [Izraelskih obrambenih snaga], ne bih sugerirao nikome da pokuša testirati Izrael.”

“Iz mojeg iskustva, arogantne riječi našeg neprijatelja znak su slabosti, ali mi ćemo biti spremni na svaku prijetnju, na svaki način”, rekao je Gantz, bivši načelnik izraelskog Glavnog stožera.

‘Virus će biti eliminiran’

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, pozvao je u četvrtak Palestince da nastave s borbom protiv Izraela i poručio da je izraelska vlada “tumor” protiv kojeg se potrebno boriti dok Palestinci ne budu oslobođeni.

“Ustanak Palestinaca treba se nastaviti. Borba za oslobođenje Palestinaca obveza je i islamski džihad. Cionistički režim [Izrael] zloćudni je tumor u regiji”, kazao je Khamenei.

“Dugotrajni cionistički virus bit će eliminiran”, zaprijetio je on govoreći na Dan Qudsa, koji se obilježava posljednjeg petka u ramazanu.

Na Dan Qudsa, što je arapski naziv za Jeruzalem, Iranci prosvjeduju protiv izraelske aneksije Istočnog Jeruzalema, koja se dogodila 1967.

Obilježavanje je uveo ajatolah Ruhollah Khomeini 1979. nakon revolucionarnog rušenja iranskog šaha Reze Pahlavija.

Pozivi na uništenje Izraela

Khamenei i drugi iranski dužnosnici više su puta pozivali na uništenje Izraela, a Teheran financira i naoružava paravojne organizacije u izraelskom susjedstvu čiji je cilj uništenje Izraela, poput libanskog Hezbollaha i palestinskog Hamasa.

Ove godine, zbog pandemije korona virusa, prosvjednici su pozvani da ostanu kod kuće.

Europska unija u četvrtak navečer osudila je Khameneijeve prijetnje Izraelu, označivši ih potpuno neprihvatljivima.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO