Najveći dnevni porast broja zaraženih u Indiji, koja popušta mjere

Glavna žarišta epidemije u Indiji jesu prijestonica New Delhi, finansijski centar Mumbai, te države Gujarat na zapadu i Tamil Nadu na jugu (EPA)

Šest hiljada novih slučajeva korona virusa potvrđeno je u Indiji u petak, što je dosad najveći dnevni porast u toj zemlji, dok vlada ublažava mjere, a aviokompanije pripremaju ponovno uspostavljanje dijela linija unutar zemlje.

U zemlji s 1,3 milijarde stanovnika korona virus potvrđen je kod više od 118.000 osoba, dok su umrle 3.583, navodi Reuters.

Broj zaraženih porastao je za pet posto u odnosu na četvrtak.

Premijer Narendra Modi produžio je karantin, koji je uveden 25. marta, do 31. maja, prenijela je Hina.

Trećina letova od ponedjeljka

Međutim, relaksirane su mjere u područjima s manjim brojem zaraženih, a saveznim državama dopušteno je izdavati vlastite smjernice za određene aspekte pandemije.

Indijskim aviokompanijama bit će dopušteno ponovo uspostaviti otprilike trećinu letova od ponedjeljka, ali samo unutar zemlje i po jednima od najstrožijih pravila na svijetu.

“Veliki porast broja zaraženih dogodio se nakon što je djelomično dopušteno kretanje unutar zemlje. Međutim, ukupno gledajući, to je mnogo slabiji eksponencijalni rast nego u ostatku svijeta”, kazao je profesor epidemiologije Giridhar Babu iz Indijske javnozdravstvene fondacije.

“Ključno pitanje sada je kako sniziti smrtnost. Imamo li kapacitet? Čini se da je odgovor potvrdan”, dodaje Babu.

Niska smrtnost

Indija ima nisku smrtnost od COVID-a 19, čemu vjerovatno doprinosi dobna struktura stanovništva.

Čak 93,5 posto Indijaca mlađe je od 65 godina, a od korona virusa većinom umiru stariji, navodi britanska agencija.

Glavna žarišta epidemije u Indiji jesu prijestonica New Delhi, finansijski centar Mumbai, te države Gujarat, na zapadu, iz koje potječe Modi, i Tamil Nadu na jugu.

“Naši odjeli za COVID bili su puni u prošlim sedmicama. Proširujemo kapacitete da bismo mogli primiti više pacijenata”, rekao je dr. Lancelot Pinto, pulmolog u mumbajskoj bolnici “P. D. Hinduja”.

Izvor: Agencije