Khashoggijeva porodica oprostila ubicama, zaručnica se tome protivi

Neke zapadne zemlje, kao i CIA, rekli su kako je ubistvo naručio saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman (AP)

Porodica saudijskog novinara Jamala Khashoggija, koji je ubijen u oktobru 2018. tokom posjete saudijskom konzulatu u Istanbulu, saopštila je da je oprostila ubicama njihovog oca, napisao je njegov sin Salah u objavi na Twitteru.

“U ovoj blagoslovljenoj noći blaženog mjeseca (ramazana) prisjećamo se božijih riječi: Ako osoba oprosti i pomiri se, njegova nagrada dolazi od Allaha”.

“Zbog toga mi, sinovi mučenika Jamala Khashoggija, objavljujemo da opraštamo onima koji su ubili našeg oca, u potrazi za nagradom, svemogući Bože”.

Khashoggi je posljednji put viđen 2. oktobra 2018. godine u Konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, gdje je otišao kako bi podigao potrebne dokumente za svoje vjenčanje. Njegovo je tijelo raskomadano te uklonjeno iz zgrade konzulata, a ostaci nikada nisu pronađeni.

Cengiz: Niko nema pravo da pomiluje ubice

Po islamskom zakonu, smrtne kazne u Saudijskoj Arabiji se mogu izmijeniti ako porodica žrtve oprosti počiniocu, ali nije jasno hoće li se tako nešto desiti ovdje.

Khashoggijeva zaručnica Hatice Cengiz napisala je na Twitteru da “niko nema pravo da pomiluje ubice”.

Yahya Assiri, predstavnik saudijske grupe za ljudska prava ALQST smještene u Velikoj Britaniji, slaže se sa Cengiz.

“Ubistvo Jamala Khashoggija nije porodično pitanje, to nije greška u normalnom kontekstu”, napisao je na Twitteru, dodavši da se Khashoggijevo ubistvo nije desilo zbog ličnog neslaganja.

“Vlasti su ga ubile zbog zbog njegovog političkog rada”, rekao je Assiri. “Njegov slučaj je politički, zato šutite!”

Assiri je podijelio izjavu koju je potpisalo nekoliko saudijskih aktivista i političara, u kojem odbijaju ono što su nazvali prepakivanje Khashoggijevog ubistva u porodično, što rade saudijske vlasti.

“Odbijamo to što saudijske vlasti koriste neke članove Khashoggijeve porodice kako bi odbranili državno pravosuđe i minimizirali slučaj Khashoggi”, piše u saopštenju, dodajući da Khashoggijeva porodica ili bar neki članovi nemaju punu slobodu da kažu štagod žele.

“Drugo, i još važnije, činjenica je da se ovo ne tiče samo porodice Jamala Khashoggija, već je ovo slučaj za javno mišljenje jer je Khashoggi bio politički pisac koji je kritikovao politički sistem i zbog toga je ubijen”.

Globalna uzbuna

Ubistvo je izavalo globalnu uzbunu. Neke zapadne zemlje, kao i CIA, rekli su kako je ubistvo naručio saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman.

Saudijski zvaničnici su rekli kako on nije imao ulogu u ubistvu, iako je Bin Salman u septembru 2019. ukazao na ličnu odgovornost, rekavši da se jezivo ubistvo “desilo pod njegovim nadzorom”.

Saudijska Arabija je u decembru za ubistvo osudila pet ljudi na smrt, a tri su završila u zatvoru. Osumnjičenima je suđeno na tajnim saslušanjima u prijestolnici Rijadu.

Suđenja su osudili Ujedinjeni narodi i grupe za ljudska prava. Specijalna istražiteljica Ujedinjenih naroda Agnes Callamard optužila je Saudijsku Arabiju da “ismijava” pravdu dopuštajući da glavni organizatori ubistva ostanu na slobodi.

Ipak, Salah Khashoggi je o presudi u decembru rekao: “Bilo je pošteno prema nama i da je pravda postignuta”.

Izvor: Agencije