Guterres poziva na globalno primirje, pandemija najveći test

Guterres je ponovio poziv na globalni prekid vatre (EPA)
Guterres je ponovio poziv na globalni prekid vatre (EPA)

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres ponovo je zatražio od strana u sukobima širom svijeta da poštuju njegov poziv na globalno primirje kako bi se pomoglo u suočavanju s pandemijom COVID-a 19, javlja AP.

U izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a ukazao je na više od 20.000 civila ubijenih ili ranjenih u sukobima u deset zemalja tokom 2019. i milione njih koji su prisiljeni napustiti svoje domove, prenosi Fena.

Kazao je da je pandemija “najveći test” s kojim se svijet suočava otkad je UN osnovan prije 75 godina i da već ima teške posljedice po napore na zaštiti civila, posebno u zemljama u kojima su preopterećeni slabi zdravstveni sistemi.

Brojni izazovi

Čelnik UN-a izjavio je da je podrška njegovom apelu od 23. marta za primirje od vlada, regionalnih organizacija, oružanih grupa, građanskog društva i pojedinaca širom svijeta “ohrabrujuća”, ali je naglasio da u mnogim instancama “izazovi u provođenju primirja tek trebaju biti savladani”.

Guterres je ponovio poziv na globalni prekid vatre, navodeći da, “dok se svijet suočava s monumentalnim izazovom pandemije COVID-a 19, potreba za ušutkivanjem oružja ne može biti akutnija”.

Uputio je apel u svom godišnjem izvještaju Vijeću sigurnosti o zaštiti civila, u kojem je naveo da je najefikasniji način njihove zaštite “sprečavanje epidemije, eskalacije, nastavka i ponovnog izbijanja oružanih sukoba”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO