FBI: Oružani napad u bazi Ratne mornarice ‘povezan s terorizmom’

Istražitelji provjeravaju da li je još neka osoba povezana s napadačem (Reuters)
Istražitelji provjeravaju da li je još neka osoba povezana s napadačem (Reuters)

Federalni istražni biro Sjedinjenih Američkih Država (FBI) kaže da je oružani napad u četvrtak u bazi Ratne mornarice u Teksasu bio “povezan s terorizmom”, javlja AP.

U bazi u okolini grada Corpus Christi na obali Meksičkog zaljeva, ranjena je jedna pripadnica mornaričkih snaga, a naoružani napadač je ubijen.

Napad na Zračnu bazu Ratne mornarice SAD-a počeo je u četvrtak ujutro kada je napadač pokušao da vozilom probije kapiju baze i zapucao na osiguranje, prenosi Beta.

Jedna pripadnica osiguranja Ratne mornarice je, iako pogođena, uspjela da aktivira sigurnosnu barijeru koja se podigla i spriječila vozilo da uđe u bazu.

Muškarac koji je izašao iz vozila i pucao, ubijen je u razmjeni vatre sa osiguranjem, rekli su zvaničnici.

Lakše ranjena žena, pripadnica Ratne mornarice, zbrinuta je u bolnici i puštena kući na oporavak, navodi se u saopštenju komande baze.

FBI pokrenuo istragu

FBI smatra napad “povezanim s terorizmom”, rekla je specijalna agentica FBI-ja Leah Greeves na konferenciji za novinare, a istražitelji provjeravaju da li je još neka osoba povezana s napadačem.

Agenti FBI-a nisu iznijeli potencijalni motiv napada, niti precizirali šta ih je navelo da vjeruju da je povezan s terorizmom.

O napadu je obavješten vrhovni tužilac SAD-a, William Barr, saopćio je Sekretarijat za pravosuđe.

I dalje se nastavlja istraga u bazi u kojoj se sličan slučaj dogodio decembra prošle godine. U još jednom takvom slučaju u toj bazi prošle godine, jedan naoružan čovjek je također vozilom pokušao da probije kapiju.

AP navodi da je decembra prošle godine jedan saudijski oficir zračnih snaga koji je bio na obuci u mornaričkoj bazi u Pensacoli na Floridi, ubio tri američka mornara, ranio još osam ljudi i poginuo tokom te svoje akcije. Vlasti su to opisale kao čin terorizma, a ove sedmice iznijele da je napadač mjesecima planirao napad u kontaktu sa operativcima Al-Kaide.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO