Deset potpisnica žali zbog povlačenja SAD-a iz ‘Otvorenog neba’

Sastanak NATO članica je sazvan za petak poslijepodne kako bi se analizirale posljedice američke odluke (EPA)

Deset zemalja članica potpisnica sporazuma Otvoreno nebo izrazilo je u petak žaljenje zbog najave američkog povlačenja iz toga sporazuma, o čemu u petak u Briselu raspravljaju ambasadori članica NATO-a.

“Žalimo zbog najave američke vlade da se namjerava povući iz sporazuma Otvoreno nebo, iako dijelimo zabrinutost u pogledu ruske provedbe odredbi toga sporazuma”, stoji u pismu koje su potpisali ministri vanjskih poslova deset zemalja članica NATO-a. Pismo su potpisali Belgija, Češka, Finska, Francuska, Italija, Luksemburg, Holandija, Njemačka, Španija i Švedska.

Deset zemalja potpisnica u svom je pismu najavilo da će nastaviti provoditi sporazum.

“Nastavit ćemo provoditi sporazum Otvoreno nebo, koji ima jasnu dodanu vrijednost za arhitekturu konvencionalne kontrole naoružanja i sigurnosnu saradnju. Potvrđujemo da taj sporazum ostaje funkcionalan i koristan”, kaže se u pismu i dodaje da će te zemlje nastaviti angažirati Rusiju u provedbi sporazuma “kao što je ranije odlučeno među saveznicima i ostalim evropskim partnerima kako bi se riješila otvorena pitanja poput neopravdanih restrikcija za letove iznad Kalinjingrada”.

“Nastavit ćemo tražiti od Rusije da ukine te restrikcije i nastavi dijalog sa svim stranama”, kaže se u pismu.

Na samitu NATO-a 2018. izražena je zabrinutost zbog ruske selektivne primjene sporazuma, ali saveznici pokušavaju odgovoriti SAD od napuštanja sporazuma.

Međusobne optužnice

Sporazum Otvoreno nebo zaključen je 1992. a stupio je na snagu 2002. godine. Potpisalo ga je 35 zemalja i on omogućava zemljama potpisnicama da izvode opservacijske letove iznad teritorija zemalja potpisnica.

Sporazum pridonosi transparentnosti što bi trebalo jačati povjerenje zemalja potpisnica u saradnji na sigurnosnim pitanjima. Od njegova stupanja na snagu zabilježeno je preko 1.500 opservacijskih letova.

Već neko vrijeme Rusija i Sjedinjene Američke Države se međusobno optužuju za kršenje sporazuma. Američki predsjednik Donald Trump još je potkraj prošle godine dao nagovijestio da namjerava napustiti sporazum.

U četvrtak su američki dužnosnici rekli da Rusija stalno krši odredbe sporazuma i da će se SAD i formalno povući iz njega za šest mjeseci.

Nakon toga generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sazvao je za petak popodne hitni sastanak Sjevernoatlantskog vijeća, koje čine ambasadori zemalja članica.

Izvor: Agencije