Deset potpisnica žali zbog povlačenja SAD-a iz ‘Otvorenog neba’

Sastanak NATO članica je sazvan za petak poslijepodne kako bi se analizirale posljedice američke odluke (EPA)
Sastanak NATO članica je sazvan za petak poslijepodne kako bi se analizirale posljedice američke odluke (EPA)

Deset zemalja članica potpisnica sporazuma Otvoreno nebo izrazilo je u petak žaljenje zbog najave američkog povlačenja iz toga sporazuma, o čemu u petak u Briselu raspravljaju ambasadori članica NATO-a.

“Žalimo zbog najave američke vlade da se namjerava povući iz sporazuma Otvoreno nebo, iako dijelimo zabrinutost u pogledu ruske provedbe odredbi toga sporazuma”, stoji u pismu koje su potpisali ministri vanjskih poslova deset zemalja članica NATO-a. Pismo su potpisali Belgija, Češka, Finska, Francuska, Italija, Luksemburg, Holandija, Njemačka, Španija i Švedska.

Deset zemalja potpisnica u svom je pismu najavilo da će nastaviti provoditi sporazum.

“Nastavit ćemo provoditi sporazum Otvoreno nebo, koji ima jasnu dodanu vrijednost za arhitekturu konvencionalne kontrole naoružanja i sigurnosnu saradnju. Potvrđujemo da taj sporazum ostaje funkcionalan i koristan”, kaže se u pismu i dodaje da će te zemlje nastaviti angažirati Rusiju u provedbi sporazuma “kao što je ranije odlučeno među saveznicima i ostalim evropskim partnerima kako bi se riješila otvorena pitanja poput neopravdanih restrikcija za letove iznad Kalinjingrada”.

“Nastavit ćemo tražiti od Rusije da ukine te restrikcije i nastavi dijalog sa svim stranama”, kaže se u pismu.

Na samitu NATO-a 2018. izražena je zabrinutost zbog ruske selektivne primjene sporazuma, ali saveznici pokušavaju odgovoriti SAD od napuštanja sporazuma.

Međusobne optužnice

Sporazum Otvoreno nebo zaključen je 1992. a stupio je na snagu 2002. godine. Potpisalo ga je 35 zemalja i on omogućava zemljama potpisnicama da izvode opservacijske letove iznad teritorija zemalja potpisnica.

Sporazum pridonosi transparentnosti što bi trebalo jačati povjerenje zemalja potpisnica u saradnji na sigurnosnim pitanjima. Od njegova stupanja na snagu zabilježeno je preko 1.500 opservacijskih letova.

Već neko vrijeme Rusija i Sjedinjene Američke Države se međusobno optužuju za kršenje sporazuma. Američki predsjednik Donald Trump još je potkraj prošle godine dao nagovijestio da namjerava napustiti sporazum.

U četvrtak su američki dužnosnici rekli da Rusija stalno krši odredbe sporazuma i da će se SAD i formalno povući iz njega za šest mjeseci.

Nakon toga generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sazvao je za petak popodne hitni sastanak Sjevernoatlantskog vijeća, koje čine ambasadori zemalja članica.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO