Američki Senat smijenio čelnike Agencije za globalne medije

Bijela kuća već duže vremena kritizira 'Glas Amerike' zbog načina izvještavanja (Glas Amerike)

Glasanjem 12:10, stranački podijeljena senatska komisija je usvojila prijedlog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa o smjenjivanju rukovodstva Agencije za globalne medije, krovne institucije Glasa Amerike i drugih državnih medija koje Bijela kuća već duže vremena kritizira zbog načina izvještavanja, javlja AP.

Za prvog čovjeka ove agencije, krovne institucija Glasa Amerike i sestrinskih medija, među kojima su Radio Slobodna Evropa (Free Europe), Radio Liberty, Radio Slobodna Azija (Free Asia) i Radio i TV Marti, koji emitiraju radio i TV programe na Kubi, Trump je imenovao Michaela Packa, saradnika svog nekadašnjeg političkog savjetnika Stevea Bannona.

Demokrate se protive izboru Packa na ovu dužnost djelimično i zbog njegovih netransparetnih poslovnih aktivnosti u prošlosti, ali ponajviše jer smatraju da će on pretvoriti Agenciju za globalne medije i državne medijske emitere u Trumpovu propagandnu mašineriju, koju će finansirati američki poreski obveznici.

Kina, pandemija i porezi

Trump se, s druge strane, zalagao za imenovanje Packa i pokrenuo salvu napada na Glas Amerike, emitera koji je stvoren tokom Drugog svjetskog rata kako bi prenosio nezavisne vijesti i promovirao američke vrijednosti u svijetu, zbog njegovog udjela u izvještavanju o kineskom odgovoru na pandemiju korona virusa.

Pack odbacuje strahove demokrata, no nedavna dešavanja su ojačala njihove stavove, prenosi Tanjug.

Vodeći demokrata u komitetu, senator iz New Jerseyja Bob Menendez, te njegove stranačke kolege tražili su odgađanje glasanja, jer Pack nije odgovorio na pitanja o neslaganjima u povratu novca iz neprofitne organizacije koju vodi.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO