Američki Senat smijenio čelnike Agencije za globalne medije

Bijela kuća već duže vremena kritizira 'Glas Amerike' zbog načina izvještavanja (Glas Amerike)
Bijela kuća već duže vremena kritizira 'Glas Amerike' zbog načina izvještavanja (Glas Amerike)

Glasanjem 12:10, stranački podijeljena senatska komisija je usvojila prijedlog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa o smjenjivanju rukovodstva Agencije za globalne medije, krovne institucije Glasa Amerike i drugih državnih medija koje Bijela kuća već duže vremena kritizira zbog načina izvještavanja, javlja AP.

Za prvog čovjeka ove agencije, krovne institucija Glasa Amerike i sestrinskih medija, među kojima su Radio Slobodna Evropa (Free Europe), Radio Liberty, Radio Slobodna Azija (Free Asia) i Radio i TV Marti, koji emitiraju radio i TV programe na Kubi, Trump je imenovao Michaela Packa, saradnika svog nekadašnjeg političkog savjetnika Stevea Bannona.

Demokrate se protive izboru Packa na ovu dužnost djelimično i zbog njegovih netransparetnih poslovnih aktivnosti u prošlosti, ali ponajviše jer smatraju da će on pretvoriti Agenciju za globalne medije i državne medijske emitere u Trumpovu propagandnu mašineriju, koju će finansirati američki poreski obveznici.

Kina, pandemija i porezi

Trump se, s druge strane, zalagao za imenovanje Packa i pokrenuo salvu napada na Glas Amerike, emitera koji je stvoren tokom Drugog svjetskog rata kako bi prenosio nezavisne vijesti i promovirao američke vrijednosti u svijetu, zbog njegovog udjela u izvještavanju o kineskom odgovoru na pandemiju korona virusa.

Pack odbacuje strahove demokrata, no nedavna dešavanja su ojačala njihove stavove, prenosi Tanjug.

Vodeći demokrata u komitetu, senator iz New Jerseyja Bob Menendez, te njegove stranačke kolege tražili su odgađanje glasanja, jer Pack nije odgovorio na pitanja o neslaganjima u povratu novca iz neprofitne organizacije koju vodi.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO