UN poručuje Izraelu da odustane od aneksije Zapadne obale

Nikolaj Mladenov je pozvao SAD, Rusiju i Evropsku uniju da sarađuju s Ujedinjenim narodima (EPA)

Izaslanik Ujedinjenih naroda za Bliski istok Nikolaj Mladenov poručio je Izraelu kako bi trebao odustati od planova o aneksiji dijelova okupirane Zapadne obale, upozorivši da će time prekršiti međunarodno pravo i zadati “razorni udarac” rješenju sukoba s Palestincima po modelu dvije države, javlja AP.

Također je pozvao Sjedinjene Američke Države, Rusiju i Evropsku uniju da sarađuju s UN-om što prije i da predlože kako da takozvana bliskoistočna četvorka, koju oni čine, preuzme ulogu posrednika i s državama u regiji radi na postizanju mira.

“Izrael mora odustati od prijetnje aneksijom”, rekao je Mladenov, dodavši kako palestinsko rukovodstvo mora ponovo sarađivati sa svim članovima četvorke, prenosi Beta.

Obavijestio je Vijeće sigurnosti UN-a da bi u narednim sedmicama sve strane morale raditi na očuvanju rješenja po modelu dvije države, do koga bi se došlo za pregovaračkim stolom.

“Ta nastojanja moraju početi odmah, nema vremena za gubljenje. O sudbini palestinskog i izraelskog naroda ne smije se odlučivati destruktivnom unilateralnom akcijom, koja cementira podjele i može udaljiti mir”, kazao je Mladenov.

Najave Netanyahua i Abbasa 

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu najavio je da će anekirati dolinu Jordan i sva jevrejska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali u skladu s bliskoistočnim mirovnim planom predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, koji uveliko favorizira Izrael, a koji su Palestinci odbacili.

Netanyahu je obrazovao novu vladu Izraela s bivšim rivalom, sada partnerom, Bennyjem Gantzom i sklopio koalicioni sporazum koji mu omogućava da predstavi prijedlog aneksije vladi već 1. jula.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas najavio je u utorak da Palestinsku upravu više neće obavezivati sporazumi s Izraelom i SAD-om zbog izraelske najave aneksije.

Mladenov, specijalni koordinator UN-a za bliskoistočni mirovni proces, rekao je Vijeću sigurnosti UN-a da će se u četvrtak sastati s palestinskim premijerom Mohammadom Shtayyehom, kako bi bolje shvatio praktičnu stranu odluke palestinskog rukovodstva i posljedice.

Kazao je da je Abbas također pozvao na pregovore pod međunarodnim sponzorstvom, uključujući četvorku, kako bi se postiglo rješenje po modelu dvije države.

Izvor: Agencije