Tužba protiv japanskog premijera Abea

Tužilaštvo treba da utvrdi hoće li optužnica biti usvojena (EPA)

Više od 660 advokata i pravnih eksperata podnijelo je krivičnu prijavu protiv premijera Japana i njegova dva saradnika, zbog sumnje na kršenje zakona o izborima i finansiranju, prenio je Tanjug pozivajući s na japansku novinsku agenciju Kyodo.

U optužnici se navodi da su Shinzo Abe i saradnici 2018. godine prekršili zakon o izborima, kada je premijerov kabinet snosio dio troškova za dolazak njihovih pristalica na godišnju proslavu povodom cvjetanja trešanja.

Optužba navodi da je kabinet japanskog premijera djelimično finansirao dolazak njihovih pristalica povodom godišnje proslave cvjetanja trešanja u aprilu 2018. godine, održane u jednom tokijskom hotelu.

Pokrivali troškove javnim novcem

Pretpostavlja da je premijer namjeravao da osnaži podršku svojih pristalica tako što ih je pozvao da prisustvuju zabavi, a da nije snosio troškove za to, saopšteno je u optužnici. Također je navedeno da je oko 800 zvanica na ovom događaju, a među kojima je bilo puno Abeovih pristalica, platilo 5.000 jena (46 dolara) kako bi mogli da prisustvuju proslavi, iako ulaz na takve događaje obično košta 11.000 jena.

Abe i njegova dva saradnika otpuženi da su oko 6.000 jena po učesniku pokrili iz javnih sredstava, kako bi nadoknadili manjak, navedeno je u optužnici.

Premijer i njegovi saradnici optuženi su i zbog toga što ovu proslavu nisu naveli u izvještaju o političkom finansiranju predanom vladi, čime je prekršen zakon o kontroli finansiranja političkih aktivnosti.

Abe negira optužbe

Abe je pred parlamentom negirao optužbe, a u svoju odbranu je naveo da je hotel odredio cijenu za učešće na događaju.

Zbog kritike da je stotine svojih pristalica pozvao na proslavu cvjetanja trešanja, Abe je odlučio da ove godine otkaže događaj.

Proslava se održava od 1952. godine i na njoj se ukazuje čast zaslužnim građanima za njihove uspjehe, kao što su sportisti i slavne ličnosti.

Gosti se biraju na osnovu preporuka političara, a za Abeovo vrijeme broj gostiju i iznos koji se troši na proslavu je porastao.

Okružno tužilaštvo trebalo bi da utvrdi da li će optužnica biti usvojena.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO