Moskva: Povlačenje SAD-a iz ‘Otvorenog neba’ udarac evropskoj sigurnosti

F-16, Avioni, Borbeni avioni
Sporazum omogućuje da zemlje potpisnice nadlijeću svoje teritorije radi provjere vojnih kretanja i kontrolnih mjera naoružanja (EPA)

Službena Moskva u četvrtak je ocijenila da su Sjedinjene Američke Države najavom povlačenja iz sporazuma “Otvoreno nebo” i optužujući Moskvu za nepoštivanje tog sporazuma, zadale “udarac” europskoj sigurnosti.

“Povlačenje SAD-a iz tog sporazuma ne predstavlja samo udarac u temelje europske sigurnosti,  već i u instrumente postojeće vojne sigurnosti i bitne sigurnosne interese saveznika SAD-a”, izjavio je ruski zamjenik ministra vanjskih poslova Aleksandar Gruško.

Sporazum “Otvoreno nebo” potisan je 1992. godine, a njegova primjena je započela 2002. godine i omogućuje 34 zemlje potpisnice da nadlijeću svoje teritorije radi provjere vojnih kretanja i kontrolnih mjera naoružanja jednih i drugih.

SAD je više puta optužio Rusije da krši taj sporazum, a američki ministar obrane Mark Esper je početkom ožujka u Kongresu izjavio da ih “Rusi godinama varaju”, prenosi Hina.

Interesi svih sudionika

“To nije bilateralni, već multilateralni sporazum. Tako nagla odluka će zadesiti interese svih sudionika bez iznimke”, dodao je ruski dužnosnik.

“Ništa ne sprječava nastavak razgovora o tim tehničkim pitanjima koje SAD danas predstavlja kao rusko kršenje sporazuma”, dodao je i optužio Washington da je uništio instrument koji je posljednjih 20 godina služio interesima mira i sigurnosti u Europi.

SAD je već optužio Rusiju da je prekršila sporazum INF o kopnenim raketama srednjeg dometa.

Budućnost rusko-američkog sporazuma Novi START, zaključenog 2010. godine, koji istječe početkom 2021. godine, također je neizvjesna.

To je posljednji nuklearni sporazum koji je još na snazi između dvije sile.

SAD: Rusija krši odredbe

SAD je najavio kako se namjerava povući iz sporazuma “Otvoreno nebo”, a uz najavu o povlačenju iz ovog sporazuma, iz Washingtona su poručili kako Rusija opetovano krši njegove odredbe.

Reuters podsjeća kako je to još jedan u nizu koraka koje Trump poduzima kako bi SAD izvukao iz velikih globalnih sporazuma, a uslijedio je nakon prošlogodišnjeg povlačenja iz sporazuma s Rusijom o ograničenju broja raketa srednjeg dometa naoružanih nuklearnim bojevim glavama.

Sporazum “Otvoreno nebo” predložio je još 1955. godine tadašnji američki predsjednik Dwight Eisenhower.

Potpisan je 1992. godine, a njegova je primjena započela 2002. godine.

Članice sporazuma su SAD, Rusija, Bjelorusija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Kanada, Hrvatska Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Gruzija, Njemačka, Grčka, Mađarska, Island, Italija, Kazahstan, Latvija, Litva, Luksemburg, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska, Turska, Ukrajina i Velika Britanija.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO