‘Brijanje glava’ i izvrgavanje ruglu potaklo polemike u Iraku

Besplatno šišanje, jer policija je 'u službi naroda' (Društvene mreže)

Kažnjavanje “brijanjem glave” u Iraku, koje provode vlasti protiv nekih buntovnika ili kritičara države, izazvalo je burne polemike i reakcije na društvenim mrežama. Takvu vrstu kažnjavanja pojedini smatraju svojevrsnom uvredom, pogotovo ako se uzme obzir da su policijski službenici fotografirali čin brijanja, a onda i objavili fotografije na društvenim mrežama.

U proteklim mjesecima policijski službenici hapsili su civilne aktiviste i kažnjavali ih brijanjem glave zbog njihovih stavova ili kritiziranja lokalnih uprava u nekim iračkim gradovima. Posljednji takav slučaj dogodio se kad je uhapšen mladić Yassin Tumah u Bagdadu. Policajci su tada obrijali glavu i bradu mladiću koji je bio vezan lisicama. Situaciju je učinilo još gorom to što su čin brijanja snimili veoma uvredljivo.

Mnoge građane izrevoltiralo je objavljivanje videosnimka na društvenim mrežama koji potvrđuje policijsko zlostavljanje mladića. Snimak je izazvao bijes javnosti u Iraku, dok su aktivisti i korisnici društvenih mreža osudili takav postupak, opisujući ga “nezakonitim”.

Tumah je ranije na društvenim mrežama objavljivao svoje snimke u kojima kritizira policiju i optužuje ih da primaju mito kako bi mu dali dozvolu da otvori trgovinu tokom policijskog sata u Bagdadu, u kontekstu mjera koje su uvedene s ciljem sprečavanja širenja korona virusa.

Prošlog mjeseca policijske snage u pokrajini Anbar, na zapadu Iraka, uhapsile su aktivista Mohammeda Jasima i namjerno mu obrijale glavu. Incident se dogodio nakon što je aktivist objavio fotografije o situaciji u svom gradu. Jasim je uputio kritike na račun lokalne uprave, koju je pozvao da posjeti stambene četvrti i uvjeri se u loše stanje usluga. Incident je u to vrijeme izazvao veliku ogorčenost među Iračanima.

Polemike i kritike

Posljednji incident aktivisti i analitičari vide kao ponašanje izvan okvira zakonitog postupanja. Politički analitičar Husham Alhashimi objavio je sljedeći status: “Kršenje zakona postalo je prihvatljivo jer postoje oni koji ohrabruju takvo ponašanje i služe njegovim interesima.”

Skrenuo je pažnju na to da “odjel Federalne policije bez sudskog naloga kažnjava mladića brijanjem kose, što je u suprotnosti sa zakonom. Bilo bi pravedno ukloniti ovakve s dužnosti.”

Profesor na Pravnom fakultetu Sami al-Hamdani osvrnuo se na taj incident, rekavši da, u slučaju da je mladić pogriješio i učinio prekršaj jer je klevetao policiju na društvenim mrežama, to nije opravdanje da policijski službenici krše zakon i postupaju ponižavajuće s građaninom. Trebale su biti preduzete odgovarajuće zakonske mjere.

Al-Hamdani je pozvao da hitno bude sankcioniran policijski odjel koji je nanio uvredu mladiću.

Novinar Zaid Abdel-Wahab upitao je sarkastično: “Je li to policija počela i ‘šišati’ građane?”

Korisnici društvenih mreža počeli su objavljivati karikature i statuse vezano za taj incident, komentirajući da se sada može i besplatno ošišati jer je “policija u službi naroda”.

Pojedinačno djelovanje 

Pojedini korisnici Twittera smatraju da takvo ponašanje ne odražava usmjerenje iračke policije nego da je riječ o postupcima pojedinih policijskih službenika.

Zaposlenik u Ministarstvu vanjskih poslova Abbas al-Waeli smatra da su “ovo postupci pojedinaca s kojima se ne može složiti”, napomenuvši da je vlada odgovorila na incident stavljajući stvari u pravi zakonski okvir.

Parlamentarni zastupnik Mohammad Shia'a al-Sudani izjavio je: “Kada dođe do toga da onaj ko predstavlja državu počne djelovati jednostrano, bez sudske kontrole, onda se moramo zaustaviti i preispitati ove sisteme.”

Stav Ministarstva unutrašnjih poslova

Nakon što se fotografija kažnjavanja iračkog građanina šišanjem na ćelavo proširila po društvenim mrežama i kada je to postalo pitanje javnog mišljenja, Ministarstvo unutrašnjih poslova Iraka izdalo je naredbu da se smijeni zapovjednik policijskog odjela odgovornog za incident s mladićem, u koji su bili uključeni federalni policajci.

U izjavi Ministarstva unutrašnjih poslova navodi se da je general Othman al-Ghanimi “naredio da hapšenje policijskih službenika koji su počinili prestup te ga fotografirali i objavili. Oni će biti podvrgnuti istrazi, dok se zapovjednik odjela razrješava dužnosti”.

U izjavi Ministarstva Al-Ghanimi je potvrdio da će Tumaha primiti u svom uredu, obećavši da će “kazniti one koji su ga uvrijedili kako bi služili drugima kao primjer discipline i poštovanja dostojanstva građana”.

Izvor: Al Jazeera