Biden na udaru kritika zbog odbacivanja palestinskog pokreta BDS

Biden je naveo kako pokret BDS „izdvaja Izrael – dom miliona Jevreja – i prečesto naginje ka antisemitizmu" (EPA)
Biden je naveo kako pokret BDS „izdvaja Izrael – dom miliona Jevreja – i prečesto naginje ka antisemitizmu" (EPA)

Progresivni aktivisti iz Sjedinjenih Američkih Država u velikom broju su odbacili izjave Joea Bidena, čovjeka za koga se pretpostavlja da će biti kandidat Demokratske stranke na predsjedničkim izborima, koji je rekao kako kritike Izraela i njegovih politika na okupiranim teritorijama često jako naginju ka antisemitizmu i kako moraju biti osuđene.

„Kritike izraelske politike nisu antisemitizam. No, prečesto te kritike sa ljevice prerastu u antisemitizam“, izjavio je Biden tokom telefonskog razgovora sa većim donatorima, navodi Al Jazeera English.

Ovaj poziv je bio dio virtualnog sakupljanja donacija koje su vodili Dan Shapiro, bivši ambasador SAD-a u Izraelu, te Deborah Lipstadt, profesorica jevrejske historije i studija holokausta na univerzitetu Emory. Bidenova kampanja je objavila kako je učestvovalo 550 osoba.

Osuditi antisemitizam

Biden je bio upitan tokom poziva kako odgovoriti na antisemitizam među progresivnim aktivistama Demokratske stranke i u SAD-u i u Velikoj Britaniji.

„Moramo to osuditi i bio sam u problemu zato jer sam tako radio. Treba to osuditi bez obzira da li je izvor sa desna, lijeva ili iz centra“, odgovorio je bivši potpredsjednik.

Bidenova kampanja je kasnije objavila dokument u kojem „čvrsto odbacuje“ pokret Bojkot, Deinvestiranje i Sankcije (Boycott, Divestment and Sanctions, BDS) koji su pokrenuli Palestinci 2005. kako bi stvorili pritisak na Izrael da se povinule međunarodnom pravu i poštuje palestinska ljudska prava.

Biden je naveo kako pokret „izdvaja Izrael – dom miliona Jevreja – i prečesto naginje ka antisemitizmu, pa tako Palestinci prođu bez posljedica za svoje izbore“.

U saopćenju nakon Bidenovih komentara, lideri pokreta BDS, pod pokroviteljstvom Palestinskog nacionalnog komiteta BDS-a, kažu kako demokratski glasači trebaju podržati pokret, a ne odbaciti ga.

„Odbacivši BDS, Joe Biden podržava saučesništvo SAD-a u višedecenijskom izraelskom režimu okupacije, kolonijalizma i aparthejda, te podržava oduzimanje osnovnih ljudskih prava Palestincima“, navodi ova grupa.

Obustaviti prijetnju aneksijom

Biden se borio da ujedini Demokratsku partiju koja je podijeljena na starije, umjerenije krilo koje on predstavlja, te mlađe progresivce koji gravitiraju ka njegovom rivalu, senatoru Bernieju Sandersu, tokom stranačkih predizbora prije nego se Sanders povukao iz utrke. Progresivno krilo je istaknuti protivnik izraelske politike prema Palestincima, naročito politike premijera Benjamina Netanyahua.

Prema izvještaju o pozivu, Biden nije izdvojio neki primjer antisemitskih komentara ljevice niti imenovao nekog pojedinca ili grupu koji ga brinu. No, kazao je kako je bio razočaran zbog Netanyahuovog kretanja „toliko jako u desnici“ i pozvao Izrael da „obustavi prijetnju aneksijom“ okupiranih teritorija na Zapadnoj obali.

„To će ugušiti svaku nadu za mir“, dodao je tokom poziva.

Biden je rekao kako je njegova „posvećenost Izraelu potpuno nepokolebljiva“ i obećao kako će promijeniti nekoliko odluka administracije predsjednik SAD-a Donalda Trumpa ako bude izabran u novembru, među kojima je ukidanje diplomatskih odnosa sa palestinskim vlastima i pružanje ekonomske i humanitarne pomoći Palestincima.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO