Vijeće EU-a za deset zemalja odobrilo tri milijarde eura

Finansijska pomoć bit će pružena u obliku zajma pod vrlo povoljnim uvjetima (EPA)

Vijeće Evropske unije donijelo je odluku o pružanju makrofinansijske pomoći u iznosu tri milijarde eura za deset partnera obuhvaćenih procesom proširenja i partnera u susjedstvu kako bi im se pomoglo da se suoče s ekonomskim posljedicama pandemije bolesti COVID-19, saopćeno je iz Delegacije EU-a u Bosni i Hercegovini.

Finansijska pomoć bit će pružena u obliku zajma pod vrlo povoljnim uvjetima tako što će Albanija dobiti 180 miliona eura, Bosna i Hercegovina 250 miliona, Gruzija 150 miliona, Jordan 200 miliona, Kosovo 100 miliona, Moldavija 100 miliona, Crna Gora 60 miliona, Sjeverna Makedonija 160 miliona, Tunis 600 miliona i Ukrajina 1,2 milijarde eura, prenosi Anadolija.

Jačanje stabilnosti

Pomoć EU-a poslužit će tim jurisdikcijama za pokrivanje njihovih neposrednih potreba za finansiranjem, koje su povećane zbog izbijanja bolesti COVID-19.

Uz podršku Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), tim sredstvima doprinijet će se jačanju makroekonomske stabilnosti i stvoriti prostor za usmjeravanje resursa na zaštitu građana i ublažavanje negativnih socioekonomskih posljedica pandemije uzrokovane novim korona virusom, saopćeno je iz Delegacije EU-a u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Agencije