Šojgu: Najveća prijetnja za Rusiju je strateški pravac Zapada

Glavna vojna pomorska paradu bit će održana 26. jula u Sankt Peterburgu
Glavna vojna pomorska paradu bit će održana 26. jula u Sankt Peterburgu

Strateški pravac Zapada predstavlja najveću prijetnju za vojnu sigurnost Rusije, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Istakao je kako je, u cilju neutralizacije prijetnji, u Zapadnom vojnom okrugu ove godine planirano 28 događaja usmjerenih na poboljšanje trupa, što je sinhronizirano s nabavkom savremenog naoružanja.

Prema riječima šefa ruske odbrane, Zapadni vojni okrug priprema se za odbrambene vojne vježbe Baltičke flote i Šeste armije, prenosi Tanjug, pozivajući se na ruske medije.

“Glavni napori komande okruga trenutno su usmjereni na pripremu komandno-štabne vježbe sa Baltičkom flotom i Šestom armijom. Vojna vježba je isključivo odbrambenog karaktera”, istakao je ministar.

Stotine obuka od početka godine

Dodao je da su vojnici Zapadnog vojnog okruga od početka godine održali više od 320 operativnih i borbenih obuka, uključujući više od 30 vojnih vježbi.

Šojgu je najavio glavnu vojnu pomorsku paradu, koja će biti održana 26. jula u Sankt Peterburgu, u čast 75. godišnjice pobjede u Drugom svjetskom ratu.

“U paradi će učestvovati 46 vojnih brodova i podmornica svih flota, uključujući najsavremenija plovila koja su trenutno u sastavu naoružanja. Među njima su prva fregata iz serijske proizvodnje ‘Admiral Kasatonov’, veliki desantni brod ‘Petar Morgunov’, podmornica ‘Petropavlovsk-Kamčatski’ i drugi”, rekao je Šojgu.

Osim u Sankt Peterburgu, parada će biti održana i u Severomorsku, Vladivostoku, Sevastopolju i Baltijsku, kao i u luci Tartus (Sirija).

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO