Ryan: Ukidanje finansija iz SAD naškodit će najugroženijima

Američka sredstva koja stižu do programa za hitne slučajeve WHO-a iznose 100 miliona dolara godišnje (EPA)

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za vanredne situacije Michael Ryan upozorio je da će svako značajnije ukidanje američkog finansiranja te agencije Ujedinjenih naroda imati velike posljedice na pružanje osnovnih zdravstvenih usluga najugroženijima na svijetu.

Na taj način odgovorio je na pitanje novinara da prokomentira pismo koje je predsjednik SAD-a Donald Trump uputio generalnom direktoru WHO-a, zaprijetivši da će SAD, najveći donator agencije, obustaviti njeno finansiraranje ukoliko se ne reformira, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Ryan je rekao da američka sredstva koja stižu do programa za hitne slučajeve WHO-a iznose 100 miliona dolara godišnje i da se većina tog novca izdvaja za “humanitarne zdravstvene operacije širom svijeta”.

Kaže da je zabrinut zbog eventualnog obustavljanja finansiranja.

“Mi ćemo očigledno morati sarađivati s drugim partnerima kako bi osigurali protok tih sredstava”, kazao je Ryan, dodajući da WHO vjeruje da će drugi donatori, ukoliko je to neophodno, “istupiti da popune tu prazninu”.

‘Veoma žalostan posao’

Trump je u utorak zaprijetio da će trajno zaustaviti finansiranje WHO-a ne učini li ona tokom 30 dana određena poboljšanja te da će razmotriti dalje članstvo SAD-a u tom tijelu.

U aprilu je privremeno zaustavio američke doprinose WHO-u, optužujući organizaciju da promovira kineske “dezinformacije” kada je u pitanju izbijanje zaraze korona virusom, iako su dužnosnici WHO-a odbacili te optužbe, a Kina objavila da je bila otvorena i transparentna.

“Ne učini li WHO u idućih 30 dana značajna temeljna poboljšanja, učinit ću svoj privremeni prekid američkog finansiranja trajnim i razmotriti naše članstvo”, naveo je Trump u pismu čelniku WHO-a Tedrosu Adhanomu Ghebreyesusu objavljenom na Twitteru.

Ranije je Trump izjavio da je WHO “napravio veoma žalostan posao” u upravljanju koronakrizom te da će odluku o daljnjem američkom ponašanju donijeti vrlo skoro.

Izvor: Agencije