Ekskluzivni snimci: Ogromne zalihe medicinske opreme čekaju na izvoz iz Kine

Kina porizvodi gotovo polovinu zaštitne medicinske opreme u svijetu (EPA)

Istraživački odjel Al Jazeere u posjedu je eksluzivnog snimka koji prikazuje ogromne zalihe medicinske robe koja se, zbog niza faktora koji su usporili izvoz, gomila na kineskom međunarodnom aerodromu preko kojeg se odvija najveći dio izvoza u druge zemlje. 

Ovo usporava opskrbu drugih zemalja medicinskom opremom hitno potrebnom u borbi protiv korona virusa. 

Jedan video koji je snimljen 19. aprila pokazuje veliki red kamiona sa robom na međunarodnom aerodromu Shanghai Pudong koji čekaju da prođu carinu. Druga videa otkrivaju haotične scene na ovom aerodromu, gdje se stotine kutija, uključujući one sa medicinskom opremom, pokušavaju naredati u skladištima. 

Kina proizvodi gotovo polovinu svjetskih zaliha medicinske opreme, a SAD i Evropa su dva najveća kupca. 

‘Novi pečat i novi papir’

Iskusni ekspert za međunarodnu trgovinu koji se bavi logistikom za uvoz i izvoz robe kaže da je mjesecima pokušao da kupi i organizira izvoz zaštitnih maski, respiratora i zaštitne odjeće za razne vlade u svijetu.

Govoreći pod uvjetom anonimnosti zbog straha za svoje uposlenike u Kini, ovaj zapadni agent rekao je za Al Jazeeru: “Nivo birokratije na koju smo naišli u gotovo svakom dijelu izvoza je grozan. Uspjeli smo naći izvor veoma kvalitetne zaštitne opreme. Međutim, izazov je to izvući iz Kine i uvesti u zemlju kojoj je potrebno.”

Posljedica zastoja robe za izvoz na najprometnijem kineskom aerodromu je rezultat više događaja koji su zagušili sistem – strožije kontrole izvoza u Kini zbog velikog međunarodnog pritiska za nestandardnom robom, ogromna potražnja zaštitnih odijela i veliki nedostatak kargo aviona. 

“Kina na dnevnoj bazi uvodi nove kriterije koje izvoznici moraju da ispune, tako da ste konstantno suočeni sa nekim uvjetima koji se mijenjaju. U jednom momentu samo što niste ukrcali svoje stvari u avion, a onda iznenađenje – sasvim novi kriterij dolazi od kineske vlade, koja kaže ‘sada nam treba ovaj pečat i ovoja papir kako biste vi izvezli taj i taj tip robe'”, kaže ekspert za međunarodnu trgovinu s kojim je Al Jazeera razgovarala. 

Standardi kvalitete

Iz kineske vlade su za Al Jazeeru rekli da su “COVID-19 testovi, zaštitne maske, zaštitna odijela, respiratori i infracrveni termometri dozvoljeni da se izvoze sve dok su u skladu sa standardima kvalitete ili kineske ili američke agencije za hranu i lijekove”.

Situacija je toliko ozbiljna da je ranije u aprilu američki State Department tražio od Kine da olakša pravila o kontroli kvaliteta kako bi se raščistile zalihe na aerodromima. 

Dok cijene maski i odijela rastu, rastu i troškovi zračnog prevoza. Agent s kojim smo razgovorali kaže da su ti troškovi povećani za 12 puta otkako je pandemija počela. 

U nekim slučajevima, dodaje, zaštitna oprema mora čekati da prvo prođe regularna roba kao što su televizori, kompjuteri i odjeća, koji se gomilaju u Kini od januara, otkako je zemlja počela sa zatvaranjem. 

U ovom momentu se čini da ne postoji politika da se uvedu prioriteti kao što su medicinske potrepštine, rekao je za Al Jazeeru. 

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO