Zdrav razum još jedna žrtva korona virusa

Policija u Louisvilleu u Kentuckyju kaznila je građane koji su uskrsnu službu slušali iz automobila ispred crkve, ali ne i osobe u crkvi (EPA)
Policija u Louisvilleu u Kentuckyju kaznila je građane koji su uskrsnu službu slušali iz automobila ispred crkve, ali ne i osobe u crkvi (EPA)

Korona virus odnosi još jednu žrtvu, onu koja se ne ubraja u svakodnevne izvještaje o pandemiji: zdrav razum.

Kolumnist Bernard Goldberg počeo je tim riječima članak u američkom listu The Hill pod naslovom “Dodaj zdrav razum na spisak žrtava korona virusa”, u kojem kritizira maglovitost zakona koji se odnose na mjere predostrožnosti radi suzbijanja širenja epidemije i to što vlasti u nekim američkim državama šalju građane u zatvore zbog kršenja odluke o zatvaranju.

Goldberg je rekao da su u vrijeme dok su neke američke države puštale na slobodu osuđene zatvorenike zbog straha od širenja zaraze korona virusom među njima teksaške vlasti poslale u zatvor vlasnicu frizerskog salona u Dallasu, koja nije imala kriminalni dosje, samo zato što je otvorila svoj salon i nije se pridržavala odluke o zatvaranju.

Uhapšena vlasnica frizerskog salona

Naglasio je da se ne zalaže za kršenje zakona, ali da slanje Shelley Luther, vlasnice frizerskog salona, u zatvor jer je pokušavala prehraniti porodicu i pomoći svojim radnicima da učine isto razumni ljudi mogu smatrati okrutnim.

Luther je puštena na slobodu nakon uredbe guvernera Texasa, koji je izjavio da je “besmisleno zatvarati građane Texasa nakon što su njihovi poslovi zatvoreni i nisu učinili bilo šta pogrešno” i zbog toga je rekao kako “neće dopustiti da se to dogodi”.

U članku su navedeni primjeri odluka drugih državnih vlasti SAD-a o zatvaranju koje se kose sa zdravim razumom, a, između ostalog, spominje se i bitka između Elona Muska, osnivača kompanije za proizvodnju električnih automobila Tesla, i okruga Alameda u Kaliforniji, gdje je glavni pogon za proizvodnju vozila, nakon što je taj krug odbio dozvoliti kompaniji nastavak rada.

Kalifornijski guverner Gavin Newsom nedavno je dopustio otvaranje nekih kompanija koje nisu od esencijalne važnosti, međutim, okrug Alameda, gdje Tesla proizvodi većinu svojih električnih automobila, nastavio je provoditi politiku zatvaranja. Goldberg je to prokomentirao time da je Tesla morao ostati zatvoren, dok su trgovine s posuđem dobile dozvolu da nastave s radom.

Šta je dozvoljeno, a šta nije?

U članku se kritizira i nejasnoća zakona koji se odnose na mjere predostrožnosti za suzbijanje širenja korona virusa u nekim državama. Navodi se da se obični građani sada pitaju šta je dopušteno, a šta je zakonom zabranjeno u Kentuckyju, gdje je guverner Andy Beshear u martu izdao uredbu o zabrani masovnih okupljanja. Međutim, uredi i fabrike mogu ostati otvoreni pod uvjetom da se pridržavaju pravila fizičkog distanciranja. Kompanije koje su “ključne za život” isključene su iz odluke o zatvaranju. Te djelatnosti uključuju praonice odjeće i prodavnice pića, ali ne i crkve.

Policija u Louisvilleu u Kentuckyju izdala je prekršajne naloge građanima koji su uskrsnu službu slušali preko zvučnika iz svojih automobila ispred crkve na parkingu – govoreći im da krše odluku guvernera o zabrani okupljanja. U isto vrijeme prekršajni nalozi nisu izdani osobama koje su ušle u crkvu i nisu ispoštovale tu odluku, navodi autor teksta.

Ako vlasti mogu pokazati empatiju prema osuđenim kriminalcima i dopustiti im da napuste zatvor tokom ove pandemije, onda moraju pokazati i saosjećanje prema građanima koji poštuju zakone i koji se očajnički trebaju vratiti na posao, zaključio je Goldberg.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO