WSJ: Nafta je rizična igra za Bin Salmana i Saudijsku Arabiju

'Saudijci bi trebali smanjiti proizvodnju nafte', piše Karen Elliot House (Al Jazeera)
'Saudijci bi trebali smanjiti proizvodnju nafte', piše Karen Elliot House (Al Jazeera)

Američki predsjednik Donald Trump i saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman igraju opasnu igru, čije bi posljedice mogle biti pogubne za američku naftnu industriju i bilateralne odnose između Sjedinjenih Američkih Država i te kraljevine.

U članku koji je objavio američki časopis Wall Street Journal američka novinarka i autorica Karen Elliot House kaže da je Trump snažno stao uz saudijskog prestolonasljednika kad je bio umiješan u atentat na novinara Jamala Khashoggija.

Međutim, to nije spriječilo Bin Salmana da prijeti američkoj naftnoj industriji i interesima SAD-a, pa čak i interesima svog saveznika Trumpa, koji se sprema za osvajanje drugog predsjedničkog mandata u novembru.

Navela je da je Bin Salman u martu donio odluku da preplavi svjetsko tržište naftom kako bi izvršio pritisak na Rusiju.

Takva odluka podudarila se s pandemijom korona virusa, koja je pogodila svijet, što je dovelo do historijskog pada cijena nafte.

Trump je nakon toga intervenirao i nagovorio Saudijsku Arabiju, Rusiju i glavne proizvođače nafte da smanje proizvodnju, ali korak koji je preduzeo OPEC+ nije mnogo promijenio situaciju jer su cijene ostale na najnižim nivoima, s obzirom na to da je potražnja za naftom širom svijeta padala.

Sve viši rizici

Karen je naglasila da su rizici iz dana u dan sve viši za Trumpa i njegovog saveznika Bin Salmana.

Položaj SAD-a kao najvećeg svjetskog proizvođača nafte srozava se, a samim tim i američka energetska samodostatnost.

Saudijska Arabija suočava se s najgorom finansijskom katastrofom u posljednjih nekoliko desetljeća jer su se cijene nafte zadržale na 30 dolara po barelu.

Još je gora stvar to što možda neće dobiti dovoljno podrške u trenutnim okolnostima od američkog saveznika.

No, Elliot House vjeruje kako postoji mogućnost da se situacija popravi, bilo da je riječ o vraćanju cijena nafte na prethodni nivo, bilo slabljenjem napetosti u bilateralnim odnosima.

Po njenom mišljenju, za to su potrebne brze mjere saudijskog prestolonasljednika i odgovor američkog predsjednika prije samita OPEC Plusa, koji treba biti održan 10. juna.

Smatra da Bin Salman i Trump mogu zajednički raditi na ponovnom stabiliziranju cijena na globalnom tržištu nafte, ali ako nastave igrati opasnu “igru pokera”, kako je to rekla, obojica će izgubiti mnogo.

Nedovoljno smanjenje

Trump je prošle sedmice odigrao snažnu kartu kad je njegova administracija najavila povlačenje baterija raketnog sistema Patriot, koje su ranije poslane radi zaštite saudijskih naftnih postrojenja nakon napada iranske bespilotne letjelice.

U roku jednog dana prestolonasljednik je obećao smanjiti proizvodnju, ali još nedovoljno za ponovno uspostavljanje ravnoteže između ponude i potražnje na globalnom nivou.

Analitičari smatraju da će nedavna kriza i slučajevi bankrota smanjiti američku proizvodnju nafte iz škriljaca za približno 20 posto do decembra.

Međutim, za Saudijce će rizici biti viši od toga, navodi se u članku, jer se prestolonasljednik suočava s velikim fiskalnim deficitom.

Za finansiranje vladine potrošnje na normalnim nivoima potrebna mu je cijena nafte 80 dolara po barelu.

Očekuje se, prema riječima autorice, da će finansijska kriza okončati Bin Salmanov ambiciozni plan “Vizija 2030”, čiji je cilj smanjiti ovisnost saudijske ekonomije o nafti.

Saudijska Arabija nedavno je najavila “bolne” mjere štednje kad je ukinula subvencije za troškove života vladinih zaposlenika i utrostručila porez na dodanu vrijednost s pet na 15 posto.

Kažnjavanje Saudijske Arabije

Trump zasad igra vještu igru.

Povlačenje baterija raketnog sistema Patriot iz Saudijske Arabije ne znači da se iranska prijetnja smanjila nego da se smanjila politička podrška Saudijskoj Arabiji od republikanskih senatora u državi koja je proizvođač nafte.

U upozorenju Rijadu senator iz Texasa Ted Cruz rekao je: “Ako se želite ponašati poput naših neprijatelja, onda ćemo se prema vama odnositi kao prema našim neprijateljima.”

Elliot House zaključuje da bi Saudijci trebali smanjiti proizvodnju nafte iz tri glavna razloga:

1) velika ponuda na tržištu prisilit će ih na smanjenje proizvodnje zbog nemogućnosti prodaje;

2) pad američke podrške povećat će iransku nepopustljivost i izložiti Saudijsku Arabiju neposrednoj opasnosti;

3) slabljenje Trumpovih šansi da osvoji novi predsjednički mandat jednostavno znači pobjedu demokrata, koji su željni kažnjavanja Saudijske Arabije zbog kršenja ljudskih prava i poboljšanja odnosa s Teheranom.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO