UN pozvao Rusiju i SAD na pregovore za završetak rata u Siriji

Trenutno smirenje situacije je posljedica pandemije korona virusa sa kojom se suočio cijeli svijet, kazao je Pedersen (EPA)

Specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda za Siriju, Geir Pedersen pozvao je Rusiju i Sjedinjene Američke Države na razgovore kako bi se završio rat koji traje duže od devet godina, rekavši da bi dvije velike sile mogle da odigraju “ključnu ulogu”.

Ohrabrenje Moskvi i Washingtonu da preuzmu vodeću ulogu Pedersenov je prvi javni apel rivalskim silama na suprotnim stranama sukoba – Rusiji koja je bila ključni oslonac sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i Sjedinjenim Američkim Državama koje podržavaju opoziciju, prenosi Beta.

Pedersen je u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda rekao da tri zemlje imaju vodeću ulogu u postizanju primirja u Siriji – Rusija i Iran kao Assadovi saveznici, te Turska koja podržava opoziciju, “također ključni igrači”.

On je rekao da su predstavnici sirijske vlade, opozicije i civilnog društva, koji bi trebalo da izrade novi ustav za tu zemlju, ali i 15 država Vijeća sigurnosti također ključni igrači.

Pedersen je rekao da je posljednjih decenija bilo previše izgubljenih prilika da se iz sukoba pređe na političke pregovore, a “te propuštene prilike pratilo je ponovno nasilje i učvršćivanje pozicija lokalnih i međunarodnih aktera”.

Ponavljanje obrasca

“Ne smijemo ponavljati ovaj obrazac”, upozorio je specijalni izaslanik UN-a.

Pedersen je rekao da uprkos tome što se intenzitet sukoba malo smanjio, postoji zabrinutost da bi mogao da eskalira u svakom trenutku, i dodao da je duboko razočaran što politički proces nije donio realni boljitak za sirijski narod.

“Prevladava osjećaj da je međunarodna konkurencija izraženija od saradnje, a Sirijci plaćaju cijenu”, rekao je Pedersen na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a.

Trenutno smirenje situacije je posljedica pandemije korona virusa sa kojom se suočio cijeli svijet.

Pedersen je ohrabrio Sjedinjene Američke Države i Rusiju da zajedno sa ostalima počnu dijalog.

Izvor: Agencije