Studija: Mentalni problemi u porastu među adolescentima

Jedan od četiri adolescenta navodi da osjeća nervozu, iritiranost i teškoće sa spavanjem barem jedanput sedmično, navodi WHO (EPA)
Jedan od četiri adolescenta navodi da osjeća nervozu, iritiranost i teškoće sa spavanjem barem jedanput sedmično, navodi WHO (EPA)

Mentalni problemi sve su učestaliji kod mladih Evropljana u dobi od 11 do 15 godina, pokazuje studija koju je objavio evropski ured Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Provedeno istraživanje usmjerilo se na zdravlje i socijalno ponašanje školske djece starosti 11,13 i 15 godina iz 45 zemalja, objavio je WHO, a prenosi Hina.

Ono pokazuje da mentalno zdravlje u mnogim zemljama između 2014. i 2018. godine bilježi opadanje.

Nivo mentalnog zdravlja opada s odrastanjem djece, pokazuje studija, koja posebno ističe da su u opasnosti djevojčice. Jedan od četiri adolescenta navodi da osjeća nervozu, iritiranost i teškoće sa spavanjem barem jedanput sedmično, navodi WHO.

Loše mentalno zdravlje

“Povećanje broja dječaka i djevojčica širom Evrope koji svjedoče o lošem mentalnom zdravlju, osjećajući se loše, nervozno i iritirano, zabrinjavajuće je za sve nas”, komentirao je Hans Kluge, regionalni direktor WHO-a za Evropu.

Kluge je kazao da će se lak pristup službama koje se bave mentalnim zdravljem isplatiti trostruko, “zdravstvenim, socijalnim i ekonomskim dobicima za današnje adolescente, sutrašnje odrasle i buduće generacije”.

Istraživanje je provedeno pri Univerzitetu Glasgow u Škotskoj, a obuhvatilo je 220.000 školske djece iz Evrope i Kanade.

U trećini zemalja povećao se broj onih koji osjećaju pritisak školskih obaveza. Više od jedne desetine ispitanih prijavilo je da je bilo žrtvom bullyinga na društvenim mrežama tokom dva mjeseca uoči ispitivanja.  

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO