Rubio izabran za predsjednika obavještajnog odbora Senata

Rubio je poznat kao 'jastreb' kada se radi o odnosima s Kinom, Rusijom i Kubom, zemljom iz koje su njegovi roditelji došli na Floridu kao imigranti (EPA)

Američki senator Marco Rubio izabran je za šefa obavještajnog odbora Senata, potvrdio je Mitch McConnell, čelnik senatske većine, nakon što je senator Richard Burr objavio da će odstupiti tokom istrage o trgovine dionicama.

Rubio (48) je aktivni republikanski glas po pitanju nacionalne sigurnosti i vanjskih poslova tokom devet godina koliko je u Senatu, prenosi Hina.

Poznat je kao “jastreb” kada se radi o odnosima s Kinom, Rusijom i Kubom, zemljom iz koje su njegovi roditelji došli na Floridu kao imigranti.

Ovo imenovanje čini Rubija dijelom takozvanog kruga osmorice, čelnika Kongresa te obavještajnih odbora Zastupničkog doma i Senata koji primaju najosjetljivije i najpovjerljivije informacije.

Rubio je 2016. želio dobiti republikansku predsjedničku nominaciju, naposljetku izgubivši utrku od Donalda Trumpa, koji je porazio bivšu državnu sekretarku Hillary Clinton na izborima u novembru.

Trgovina dionicama

Rubio je također predsjednik senatskog odbora za malo poduzetništvo koji je odigrao važnu ulogu u naporima da se pomogne oporavku američke ekonomije tokom pandemije korona virusa.

Zasad nije poznato hoće li Rubio odstupiti s te dužnosti.

Burr je rekao McConnellu 14. maja da će privremeno napustiti svoju poziciju kao predsjednik moćnog obavještajnog odbora.

Američki zvaničnici rekli su da mu je FBI oduzeo mobitel u okviru istrage njegove trgovine dionicama.

Burr je negirao ikakvu krivicu te je rekao da se samo oslanjao na novinske izvještaje u preprodaji svojih dionica.

Izvještaji kažu da su oni i drugi senatori prodavali dionice nakon privatnih sastanaka o rizicima korona virusa.

Izvor: Agencije