Pompeo: Otkaz nije osveta, nisam znao za istragu

Linick je vodio istragu o dozvoli za prodaju oružja Saudijskoj Arabiji, koju je dao Pompeo, protiv volje Kongresa, javlja Ivica Puljić (EPA)
Linick je vodio istragu o dozvoli za prodaju oružja Saudijskoj Arabiji, koju je dao Pompeo, protiv volje Kongresa, javlja Ivica Puljić (EPA)

Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je da njegova preporuka predsjedniku Donaldu Trumpu da otpusti generalnog inspektora State Departmenta Stevea Linicka ne predstavlja “čin osvete” jer, kako tvrdi, nije bio upoznat ni sa kakvom istragom koju Linick provodi.

“Nije moguće da je ta odluka ili moja preporuka predsjedniku zasnovana na bilo kakvom pokušaju osvete zbog bilo kakve istrage koja je bila u toku”, rekao je Pompeo za Washington Post, prenosi Tanjug.

Naglasio je i da nije znao za istragu, piše Reuters.

“Nisam obaviješten o tome”, rekao je Pompeo.

Trump je otpustio generalnog inspektora State Departmenta Steva Linicka koji je otvorio istragu o državnom sekretaru Mikeu Pompeu.

Stav demokrata

U pismu koje je tim povodom poslao predsjedavajućoj Predstavničkog doma Trump je rekao da je važno da ima puno povjerenje u osobe koje obavljaju funkciju generalnog inspektora.

“To više nije slučaj sa ovim generalnim inspektorom”, naveo je tada Trump.

Demokrate tvrde da je Linick otpušten nakon što je pokrenuo istragu protiv državnog sekretara zbog sumnje da je zloupotrijebio položaj.

Linick je vodio istragu o dozvoli za prodaju oružja Saudijskoj Arabiji, koju je dao Pompeo, protiv volje Kongresa, javlja Al Jazeerin reporter Ivica Puljić.

Osim toga, vodio je istragu i o navodnim zloupotrebama Pompea koji je koristio osoblje State Departmenta za privatne poslove.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO