Pedersen: Strane u Siriji pristale na nastavak pregovora

'Dogovoren je dnevni red za sljedeći sastanak', rekao je Pedersen (EPA)
'Dogovoren je dnevni red za sljedeći sastanak', rekao je Pedersen (EPA)

Specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda za Siriju Geir Pedersen izjavio je u utorak da su se zaraćene strane u Siriji složile doći u Ženevu i nastaviti pregovore s ciljem postizanja trajnog mira u ratom pogođenoj zemlji.

“Kako to sveukupna situacija izazvana pandemijom dozvoljava, oni su pristali doći u Ženevu. Dogovorili su se i o dnevnom redu za sljedeći sastanak”, rekao je on novinarima putem videokonferencije iz svog doma u Norveškoj.

“Tako da se nadam da ćemo, kada vrijeme to dozvoli i sastanemo se u Ženevi, obaviti sadržajne i dobre razgovore”, kazao je specijalni izaslanik UN-a za Siriju.

Podsjetio je da posljednja runda pregovora o sirijskoj krizi nije mogla biti održana 29. novembra zbog nepostizanja dogovora o dnevnom redu, prenosi Anadolija.

Druga runda zasjedanja Ustavotvorne komisije Sirije okončana je tog dana, a da praktično nije ni počela.

Ustavotvornu komisiju čini 150 delegata

Prekid je uslijedio zbog ultimativnih novih zahtjeva delegacije koja predstavlja režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Prvi sastanak Ustavotvorne komisije Sirije održan je u oktobru prošle godine pod pokroviteljstvom UN-a u Ženevi, a prisustvovalo mu je svih 150 članova Komisije.

Shodno dokumentu koji je 26. jula potpisao generalni sekretar UN-a Antonio Guterres, Ustavotvornu komisiju Sirije čini 150 delegata, odnosno po 50 delegata koji predstavljaju sirijski režim, opoziciju i civilni sektor.

Komisija je sastavljena od dva tijela. Prvo, veliko tijelo čine svi članovi Komisije, a drugo tijelo čini po 15 izabranih delegata iz sve tri delegacije koji će biti odgovorni za tehnički dio pisanja Ustava.

Svi prijedlozi 45-člane grupe morat će biti odobreni od 150 članova Komisije.

Na čelu Komisije su kopredsjedavajući, koji predstavljaju opoziciju i režim.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO