Macronova stranka izgubila apsolutnu većinu u parlamentu

Macron i dalje može računati na podršku manjeg saveznika u parlamentu, na centristički MoDem (EPA)
Macron i dalje može računati na podršku manjeg saveznika u parlamentu, na centristički MoDem (EPA)

Nekoliko članova vladajuće stranke Emmanuela Macrona prelazi u novu zastupničku grupu u donjem domu francuskog parlamenta čime predsjednik ostaje bez apsolutne većine, javlja Reuters.

Sedmero zastupnika napušta Macronovu stranku Republika u pokretu (LREM) i pridružuje se novoj političkoj grupi Ekologija, demokratija, solidarnost (EDS) koja bi u svojim redovima zasad trebala imati 17 zastupnika, prenosi Hina.

Nova grupa u dokumentu navodi da joj je ambicija “društvena i ekološka promjena” društva.

“Odgovor na hitnu ekološku situaciju, modernizacija demokratije, smanjenje društvene i teritorijalne nejednakosti su među prioritetima grupe”, navodi se u tekstu i dodaje da “više nije ništa isto poslije epidemije korona virusa”.

Zastupnici su rekli i da se zalažu za čvrst zdravstveni sistem i jednakost polova, što su pokazali na ličnom primjeru, jer grupu čini 65 posto žena.

Tako LREM ostaje na 288 zastupnika, jednom manje nego što je potrebno za apsolutnu većinu u parlamentu i puno manje od prvotnih 314 ruku koje je Macron imao 2017.

Raskol stranke

Macronova stranka, osnovana nakon što je bivši investicijski bankar pobijedio na predsjedničkim izborima u maju 2017. godine, u raskolu je posljednjih mjeseci, a zastupnici je napuštaju jer su frustrirani njegovim odlukama i politikom u korist biznisa.

Macron i dalje može računati na podršku manjeg saveznika u parlamentu, na centristički MoDem. No, MoDem bi sada mogao imati više utjecaja na kreiranje politike u posljednje dvije godine Macronova mandata.

Richard Ferrand, bliski Macronov saveznik i predsjednik Nacionalne skupštine, priznao je da je LREM ostao bez apsolutne većine, ali je rekao da vlada može računati na 342 ruke uz podršku MoDema.

Nova parlamentarna grupa nema formalnu strukturu stranke. No, vrlo je vjerovatno da će svaki zastupnik iz Macronove stranke biti i izbačen iz nje ako se pridruži novoj grupi.

Na čelu nove grupe su Paula Forteza i Matthieu Orphelin, blizak bivšem ministru za okoliš Nicolasu Hulotu koji je napustio Macronovu vladu bijesan zbog njegovih nedovoljno zelenih politika.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO