Guterres preporučio odgađanje skupštine UN-a

Godišnjim okupljanjima u Ujedinjenim narodima svake godine prisustvuje veliki broj svjetskih državnika i diplomata (EPA)
Godišnjim okupljanjima u Ujedinjenim narodima svake godine prisustvuje veliki broj svjetskih državnika i diplomata (EPA)

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres preporučio je da se zbog pandemije korona virusa odgodi godišnja skupština UN-a u septembru, na kojoj bi se trebali okupiti svjetski lideri i obilježiti 75. godišnjicu Svjetske organizacije.

Predložio predsjedavajućem Generalne skupštine UN-a, nigerijskom diplomati Tijjaniju Muhammadu Bandeu, da šefovi država i vlada 193 zemlje članice UN-a snime svoje poruke, a da samo akreditirane diplomate pri svjetskoj organizaciji prisustvuju svečanoj sjednici Generalne skupštine UN-a.

Bande je izjavio da će konačna odluka o ovom pitanju biti donijeta nakon konsultacija sa zemljama članicama UN-a, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Još nije donijeta odluka

Godišnjim okupljanjima u UN-u svake godine prisustvuje veliki broj stranih državnika i diplomata, koji provedu više od sedamu dana u New Yorku, gdje prisustvuju sastancima, zvaničnim večerama, prijemima, bilateralnim sastancima i stotinama različitih prigodnih događaja.

S obzirom da je New York epicentar američke epidemije korona virusa, ovogodišnje jubilarno okupljanje na 75-godišnjicu od završetka Drugog svjetskog rata moglo bi biti rizično.

Predstavnik Generalne skupštine UN-a Reem Abaza izjavio je da još nije donijeta odluka povodom ovogodišnjeg okupljanja UN-a u New Yorku.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO