Evropska unija podržava WHO nakon Trumpovih prijetnji

Evropska unija podržava međunarodnu saradnju tokom krize (EPA)

Evropska komisija podržala je u utorak Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) nakon prijetnji američkog predsjednika Donalda Trumpa da će ukinuti doprinos toj agenciji Ujedinjenih naroda, koju je više puta kritizirao zbog njenog vođenja krize s korona virusom.

“Sada je trenutak za dokazivanje solidarnosti, a ne za prijetnje i potkopavanje mutilateralne saradnje”, izjavila je glasnogovornica Komisije Virginie Battu, odgovarajući na pitanje na konferenciji za novinare o posljednjim Trumpovim izjavama o WHO-u.

“Evropska unija podržava međunarodnu saradnju tokom krize”, rekla je ona i naglasila da su multilateralni napori “jedina održiva opcija za pobjedu u toj bici”, prenosi Hina.

Razmatranje globalnog odgovora

Trump zamjera WHO-u da je ignorirao izvještaje o pojavi virusa krajem decembra i da je bio prepopustljiv prema kineskim vlastima u njihovom vođenju pandemije COVID-a 19.

Američki predsjednik već je sredinom aprila obustavio američko finansiranje WHO-a i u ponedjeljak je zaprijetio da će ga zalediti na neodređeno vrijeme ako ta UN-ova agencija ne pokrene bitna poboljšanja u roku 30 dana. Ranije tokom dana izjavio je da je WHO “napravio veoma žalostan posao” u upravljanju korona krizom te da će odluku o daljnjem američkom ponašanju donijeti vrlo skoro.

U pismu američki predsjednik kaže da je jedini put prema naprijed kojim to tijelo može krenuti da pokaže potpunu nezavisnost prema Kini, navodeći da je njegova administracija već počela razgovarati o reformama sa čelnikom WHO-a.

U ponedjeljak je WHO saopćio da će nezavisno razmatranje globalnog odgovora na korona virus početi čim prije bude moguće te da je dobio podršku i zalog velike finansijske uplate od Kine, koja je pod posebnom lupom kao izvor pandemije.

Trump: WHO je kineska marioneta

Osim toga, američki predsjednik optužio je WHO da je “kineska marioneta”, ponavljajući kritike na račun WHO-a vezano uz upravljanje korona krizom.

“Nisam zadovoljan WHO-om. On je marioneta Kine”, kazao je Trump.

Washington je dosad uplaćivao najveći finansijski doprinos WHO-u, sa sjedištem u Ženevi.

No, nekoliko posljednjih sedmica Trump ponavlja optužbe na račun WHO-a, tvrdeći da se ta organizacija svrstala uz Kinu, prikrivajući ozbiljnost situacije s korona virusom kad se pojavio u decembru prošle godine.

Izvor: Agencije