Argentinski naučnici pronašli ostatke jednog od posljednjih megaraptora

Većina fosila megaraptora otkrivena je na području sjeverozapadne Argentine (Reuters)

Paleontolozi iz argentinskoga Prirodoslovnog muzeja otkrili su 70 miliona godina stare fosilizirane ostatke megaraptora, dinosaurusa mesoždera iz grupe teropoda od koje potiču velociraptor i tiranosaur, iz koje su se razvile danas poznate ptice.  

Riječ je o jednom od posljednjih mesoždera iz grupe dvonožnih dinosaura koji su naseljavali Zemlju, a masovno su izumrli prije 65 miliona godina.

Ostaci megaraptora otkriveni su u južnoj argentinskoj pokrajini Santa Cruzu sredinom marta ove godine.

Nakon proučavanja fosilnih ostataka, dužine 10-ak metara, stručnjaci su shvatili da gledaju ostatke grabežljivog dinosaura s kraja “razdoblja dinosaura”.

Brži od ‘T-Rexa’

Dijelovi kičme, rebara, prsnog koša i ramenog pojasa ovog primjerka upućuju na to da se radi o novootkrivenoj, ujedno i modernijoj vrsti megaraptora.

“Prije 65 miliona godina dogodilo se masovno izumiranje dinosaurusa, a ovaj fosil megaraptora koji tek trebamo proučiti bio je jedan od posljednjih predstavnika te grupe”, rekao je Fernando Novas, paleontolog koji radi na projektu.

“Za razliku od tiranosaura ili kolokvijalno T-Rexa, jednog od najzastupljenijih velikih teropoda, megaraptor je bio vitkiji, okretniji i brži. Imao je dugačak rep koji mu je omogućavao održavanje ravnoteže. Megaraptori su imali mišićave i duge noge, zbog čega su mogli praviti duge korake”, pojasnio je Novas.

“Glavno oružje megaraptora bili su njegovi izuzetni dugački i mišićavi prednji udovi s kandžama poput kose. One su mogle dosegnuti i 40 centimetara dužine, što je plijenu nanosilo duboke ozljede”, rekao je paleontolog Mauro Aranciaga Rolando.

Dug opstanak megaraptora

Vjeruje se da su brzina i okretnost bili ključni za dug opstanak megaraptora jer su se hranili okretnim dinosaurusima biljojedima koji su bili nešto manji, dužine između pet i šest metara, a živjeli su u velikim grupama i lutali uokolo, slično kao danas gazele ili antilope po afričkim savanama.

Teropodi su se prvi put pojavili tokom kasnog trijasa, prije oko 230 miliona godina i u njih su spadali svi veliki kopneni grabežljivci od rane jure do završetka krede, prije 65 miliona godina. Danas njihove predstavnike čini oko 9.900 vrsta ptica koje su evoluirale tokom jure od posebnih malenih dinosaura.

Megaraptor je živio u doba kasne krede. Većina fosila megaraptora otkrivena je na području sjeverozapadne Argentine.

Izvor: Agencije